Prinses Cristina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin
NOS NieuwsAangepast

Zus Spaanse koning vrijgesproken voor fraude, zwager zes jaar cel

Prinses Cristina, de zus van koning Felipe van Spanje, is vrijgesproken van betrokkenheid bij belastingfraude. Haar echtgenoot, Iñaki Urdangarin, die ook terechtstond, krijgt een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden. Dat bepaalde de rechter in Palma de Mallorca in Spanje.

De prinses moet ondanks de vrijspraak wel 265.000 euro aan schadevergoedingen betalen. Naar verwachting gaan Cristina en haar echtgenoot tegen de uitspraak in beroep.

Het duo werd in 2014, samen met 15 anderen, aangeklaagd voor witwassen en belastingontduiking. Tegen Urdangarin was een gevangenisstraf geëist van 19,5 jaar. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Sportstichting

Volgens de rechtbank stak de oud-handbalspeler als bestuurder van een sportstichting tussen 2003 en 2006 ruim zes miljoen euro aan subsidie in commerciële doeleinden. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van regio Valencia en van de Balearen.

Prinses Cristina zat in het bestuur van de stichting en was samen met haar man mede-eigenaar van een bedrijf dat ook met de fraude in verband wordt gebracht.

De prinses is het eerste lid van de koninklijke familie dat sinds de herinvoering van de Spaanse monarchie in 1975 voor de rechter stond. Haar broer ontnam haar, mogelijk naar aanleiding van de rechtszaak, in 2015 haar adellijke titels. Sindsdien is ze niet meer aanwezig bij officiële aangelegenheden van het Spaanse Koninklijk Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl