Prinses Cristina getuigt
NOS NieuwsAangepast

Prinses Cristina getuigt in fraudezaak

De Spaanse prinses Cristina heeft voor het eerst getuigd in het fraudeproces tegen haar en haar man. Op vragen van haar advocaat antwoordde ze dat haar man over het geld ging.

"Hij ging over de vaste lasten. Ik bemoeide me er niet mee", zei Cristina, die verder zei ook nooit met haar man over zijn werk te praten. "Dat interesseerde me niet. Onze kinderen waren toen nog klein en we waren erg druk."

Iñaki Urdangarin

Eerder op de dag had haar echtgenoot Iñaki Urdangarin al gezegd dat Cristina niets fout heeft gedaan. Hoewel ze officieel voor de helft eigenaar was van het bedrijf Aizoon, was die betrokkenheid puur symbolisch. "Ik wilde haar aan mijn zijde bij deze nieuwe uitdaging. Wie beter dan zij? Maar ze had niks te maken met de activiteiten van het bedrijf."

Volgens de aanklagers gebruikte Urdangarin het bedrijf om 6 miljoen euro belastinggeld weg te sluizen van het Instituut Nóos, waar hij voorzitter van was. Urdangarin kan 20 jaar cel krijgen wegens fraude en belastingontduiking. Cristina kan voor medeplichtigheid acht jaar krijgen. In totaal staan zeventien mensen terecht.

Ik leverde de bonnetjes in en dan zeiden de boekhouders wat kon worden afgetrokken en wat niet.

Iñaki Urdangarin

Volgens Urdangarin had Cristina er ook geen weet van wat er allemaal op de creditcard van het bedrijf werd gezet. De aanklagers somden op dat er een safari van 15.979 euro mee was betaald, cursussen voor Cristina van in totaal 6672 euro en voor 1357 euro aan wijnen.

Urdangarin stelde dat de uitgaven waren gedaan in overleg met zijn financieel adviseurs, dezelfde mensen die het paleis gebruikt. "Ik leverde de bonnetjes in en dan zeiden de boekhouders wat kon worden afgetrokken en wat niet. Ik gebruikte die creditcard zo vaak als ik hem nodig had." Cristina heeft volgens hem nooit de creditcard gebruikt.

"Ik heb het al eerder gezegd: als er een administratieve fout is gemaakt als gevolg van een slecht advies of door een slechte keuze, dan wil ik dat graag rechtzetten", zei Urdangarin verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl