Prinses Cristina na een verhoor door de Spaanse justitie
NOS Nieuws

Spaanse prinses Cristina wordt definitief vervolgd

De Spaanse prinses Cristina wordt definitief vervolgd voor belastingfraude. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie voldoende bewijzen om tot vervolging over te gaan, melden Spaanse media. Officieel mag het OM over de zaak niets meedelen.

De prinses wordt samen met haar echtgenoot beschuldigd van oplichting van de belasting voor miljoenen euro's. Cristina is het eerste lid van de koninklijke familie dat voor de rechter komt sinds de Spaanse monarchie opnieuw werd ingevoerd in 1975.

De prinses werd de afgelopen weken gehoord door een aantal rechters. Cristina voerde aan dat die niet objectief zijn omdat een rechter al heeft gezegd dat ze in elk geval een flinke boete zal krijgen. Ze concludeerde dat ze al bij voorbaat schuldig is verklaard.

Voor belastingfraude staat in Spanje een maximale straf van acht jaar cel.

Sportstichting

Volgens het OM heeft de prinses met haar man twee keer de belasting ontdoken. De man van Cristina, Iñaki Urdangarin, zou via een sportstichting miljoenen euro's aan subsidie in eigen zak hebben gestoken. De prinses zat in het bestuur van de stichting en was mede-eigenaar van een bedrijf dat hielp bij de fraude.

Cristina, de zus is van koning Felipe, werd eerder ook aangeklaagd voor witwassen, maar die aanklacht is eind vorig jaar ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl