Burhan Ozbilici / AP
NOS NieuwsAangepast

Winnende World Press Photo verbeeldt 'de haat in onze tijd'

De World Press Photo van het jaar gaat naar de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici van persbureau Associated Press. Ozbilici krijgt de prijs voor zijn foto van de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije, vorig jaar december.

Volgens de jury is de foto van de 22-jarige Mevlüt Mert Altintas "een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt. Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je terug omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn."

'Ik moet mijn werk doen'

Fotograaf Ozbilici vertelde vorig jaar dat hij eigenlijk per toeval aanwezig was bij het evenement waarbij de Russische ambassadeur werd neergeschoten. Toen de dader begon te schieten, besloot hij foto's te blijven maken in plaats van te schuilen.

"Ik dacht: ik ben hier nu. Ook al raak ik gewond of ga ik dood: ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen. Ik zou weg kunnen rennen zonder foto's te maken, maar dan zou ik nooit antwoord kunnen geven op de vraag: waarom maakte je geen foto's?"

Winnaar World Press Photo bleef ijzig kalm

Visuele creativiteit

De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan de fotograaf wiens "visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang". De winnaar, Burhan Ozbilici, krijgt 10.000 euro.

Dit jaar stuurden 5034 fotografen uit 125 landen 80.408 beelden in. In totaal zijn er in acht categorieën prijzen uitgereikt aan 45 fotografen uit 25 landen. Hieronder een selectie van de overige winnende foto's.

Jonathan Bachman / Reuters
De verpleegkundige Iehsia Evans staat voor zwaarbewapende agenten in Baton Rouge

De Amerikaanse fotograaf Jonathan Bachman won de eerste prijs in de categorie contemporary issues, met de foto van een jonge zwarte vrouw in een avondjurk die midden op straat in Baton Rouge stoïcijns tegenover zwaarbewapende politieagenten staat.

Bachman maakte de foto in juli vorig jaar tijdens de protesten na de dood van een zwarte man, die door blanke agenten werd doodgeschoten. Vlak na het maken van de foto werd de vrouw samen met tientallen anderen gearresteerd.

Lalo de Almeida / Folha de São Paulo
Een Braziliaanse vrouw wast haar zoontje, die is geboren met een klein hoofdje, veroorzaakt door het zika-virus

De Braziliaan Lalo de Almeida viel in de prijzen met een fotoverhaal over slachtoffers van het zika-virus. In Brazilië brak vorig jaar een epidemie uit van de relatief onbekende ziekte. Ineens werden er veel meer baby's geboren met kleine hoofdjes: zij hebben de aandoening microcefalie, veroorzaakt door het zika-virus.

Magnus Wennman / Aftonbladet
Dit meisje vluchtte met haar familie uit een dorpje in de buurt van Mosul

Een foto van een meisje dat met haar familie is gevlucht uit een dorp in de buurt van de Iraakse stad Mosul, won in de categorie 'mensen'. De Zweedse fotograaf Magnus Wennman legde het moment vast, waarop de moeder het 5-jarige meisje door haar haren strijkt. Zij vertelde aan Wennman dat de angst voor IS en een gebrek aan voedsel hen dwong om te vertrekken uit hun dorp.

Francis Pérez
Een zeeschildpad, gevangen in een net, zwemt bij de kust van Tenerife

In de categorie 'natuur' maakte Francis Pérez de winnende foto, van een zeeschildpad die zwemt bij de kust van Tenerife. Visnetten vormen een grote bedreiging voor de dieren. Als de schildpadden vast komen te zitten in zo'n net, kunnen ze vaak niet meer naar boven om adem te halen.

Iconische status

Het is de zestigste keer dat de World Press Photo wordt uitgereikt. Veel van de winnende foto's hebben door de jaren heen een iconische status gekregen. Maar welk verhaal zit er nou precies achter? Bekijk hieronder de selectie die we maakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl