'Deze foto laat zien wat betogers Baton Rouge willen'
Een jonge zwarte vrouw in een avondjurk die midden op straat in de Amerikaanse stad Baton Rouge stoïcijns tegenover zwaarbewapende politieagenten staat. De freelance fotograaf Jonathan Bachman legde het iconische beeld vast met zijn camera. De foto werd op social media veel gedeeld.
Bachman maakte de foto afgelopen zaterdag tijdens de protesten na de dood van Alton Sterling, die vorige week in Baton Rouge door agenten werd doodgeschoten.
Ik wist gewoon dat dit een belangrijke foto zou gaan worden.
"De vrouw stond daar en bleef staan. Ze had zeker niet de intentie om weg te gaan", zei Bachman tegen Buzzfeed. "Ik was erg blij dat ik die foto kon maken."
Het was dan ook de eerste foto die Bachman naar persbureau Reuters stuurde. "Ik wist gewoon dat dit een belangrijke foto zou gaan worden. Ik denk dat deze foto duidelijk maakt wat de demonstranten proberen te bereiken in Baton Rouge."
Vlak na het maken van de foto, werd de vrouw net als tientallen anderen gearresteerd. Al snel werd via vrienden haar identiteit achterhaald. Het gaat om de verpleegster Ieshia Evans uit Pennsylvania die speciaal naar Baton Rouge was afgereisd om voor het eerst van haar leven deel te nemen aan een demonstratie.
Zoontje van vijf
De Britse krant Daily Mail sprak met Natasha Haynes, een goede vriendin van Evans. Volgens Haynes was Evans na het zien van de demonstraties op televisie "vol emotie" en besloot ze dat ze "voor een betere toekomst voor haar zoontje van vijf" naar Baton Rouge moest.
Evans vertelde Haynes dat ze gearresteerd werd toen de agenten de menigte probeerde terug te dringen. "Ze zei dat ze met haar armen over elkaar tegenover de agenten stond en hen aanstaarde. Dat vonden ze niet leuk, waarna ze werd opgepakt", vertelde Haynes.
Na een nacht in een politiecel werd Evans zondag weer vrijgelaten. Op Facebook omschrijft ze haar actie als "het werk van God." De vrouw maakt het goed, schrijft ze. "Ik ben blij dat ik leef en dat ik veilig ben."
Op Twitter wordt de foto van Evans door velen vergeleken met de historische beelden van de studentenprotesten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Toen ging een man in zijn eentje voor een colonne tanks staan en hield ze daarmee tegen.
Wat er met die man is gebeurd, is niet duidelijk. Aangenomen wordt dat de man is gefusilleerd toen de internationale camera's eenmaal weg waren.