1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Winnende World Press Photo is 'klassieke foto' van vluchtelingen

Winnende foto dankzij maanlicht

De Australische fotograaf Warren Richardson heeft de World Press Photo 2015 gewonnen. Op de winnende foto, gemaakt op de grens van Hongarije en Servië, is te zien is hoe vluchtelingen een kind onder een hek met prikkeldraad door tillen.

Freelance-fotograaf Richardson maakte de foto op 28 augustus vorig jaar. "Ik verbleef vijf dagen bij de vluchtelingen aan de grens", vertelt hij. "Zo'n 200 mensen verstopten zich onder de bomen bij het hek langs de grens. Eerst stuurden ze vrouwen met kinderen, daarna vaders en ouderen. De hele nacht speelden we een kat-en-muisspel met de politie."

Het was 03.00 uur in de nacht toen hij de foto maakte. "Ik was doodop toen ik de foto nam. Ik kon geen flitslicht gebruiken, omdat de politie naar ons op zoek was. Daarom kon ik alleen maar gebruik maken van het maanlicht."

Symbool

De jury omschrijft de foto als "een klassieke foto, die tegelijkertijd tijdloos is". "De foto straalt zoveel kracht uit vanwege zijn eenvoud, in het bijzonder het symbool van het prikkeldraad", zegt juryvoorzitter Francis Kohn.

"Volgens ons brengt de foto heel goed in beeld wat er met vluchtelingen gebeurt. Het legt een specifieke situatie vast, maar de manier waarop dat gedaan is, is klassiek in de beste betekenis van het woord."

Andere winnaars

Hieronder een selectie van de overige winnende foto's. In de categorie 'algemeen nieuws' won de Braziliaanse fotograaf Mauricio Lima, werkzaam voor The New York Times, de eerste prijs. Hij fotografeerde in een ziekenhuis in de Syrische stad Hasaka een arts die een 16-jarige IS-strijder behandelt aan zijn verwondingen.

Mauricio Lima, Brazilië, 2015 voor The New York Times
Een dokter behandelt een gewonde IS-strijder in de Syrische stad Hasaka

De Rus Sergej Ponomarev maakte een fotoverhaal van de vluchtelingencrisis in Europa. De fotograaf, in dienst van The New York Times, won met zijn serie in de categorie 'algemeen nieuws'. Hieronder één foto uit die serie. Te zien is hoe een klein bootje vol met vluchtelingen aankomt op het Griekse eiland Lesbos.

Sergej Ponomarev, Rusland, 2015 voor The New York Times
Vluchtelingen komen met een bootje aan op het Griekse eiland Lesbos

De winnende sportfoto werd gemaakt door de Oostenrijkse fotograaf Christian Walgram. Hij fotografeerde de crashende Tsjechische skiër Ondrej Bank tijdens de wereldkampioenschappen alpineskiën in Beaver Creek, in de Amerikaanse staat Colorado.

Christian Walgram, Oostenrijk, 2015 voor GEPA Pictures
De crashende skiër Ondrej Bank

In de categorie 'dagelijks leven' won de Canadees Kevin Frayer, werkzaam voor Getty Images. Hij maakte een foto bij een Chinese kolencentrale in Shanxi. Op de foto trekken mannen een bakfiets door de besneeuwde straten, terwijl op de achtergrond de rokende schoorsteenpijpen van de kolencentrale te zien zijn.

Kevin Frayer, Canada, 2015 voor Getty Images
Twee mannen trekken een bakfiets door de straten in de buurt van een kolencentrale van Shanxi

Een foto van een kind bij een vluchtelingenkamp in Servië won in de categorie 'mensen'. Het meisje, dat een poncho draagt, wacht achter een hek op het moment dat ze zich kan laten registreren. De foto werd gemaakt door de Sloveense fotograaf Matic Zorman.

Matic Zorman, Slovenië, 2015
Het meisje wacht bij een hek totdat ze zich kan laten registreren

In de categorie 'natuur' maakte de Australiër Rohan Kelly de winnende foto. Voor de Daily Telegraph maakte hij een foto van een wolkentsunami die het strand van Bondi Beach, bij de Australische stad Sydney, nadert.

Rohan Kelly, Australië, 2015 voor de Daily Telegraph
De wolkentsunami nadert het strand van Bondi Beach bij Sydney

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl