ANP
NOS Nieuws

Oprichters Mossack Fonseca (Panama Papers) opgepakt

Justitie in Panama heeft de twee oprichters aangehouden van het bedrijf Mossack Fonseca. Jürgen Mossack en Ramon Fonseca werden donderdag opgepakt en zijn inmiddels formeel aangehouden. Ook zijn hun woningen en de kantoren van de firma doorzocht.

Aan de arrestatie is volgens het Panamese Openbaar Ministerie ruim een jaar aan onderzoek voorafgegaan in zes landen.

Panama Papers

De juridische en zakelijk dienstverlener wordt in verband gebracht met grootschalige belastingontduiking en witwassen. Die affaire werd vorig jaar onthuld in de 'Panama Papers'.

De arrestatie van Mossack en Fonseca staat overigens grotendeels los van de Panama Papers. De twee worden ervan beschuldigd dat ze hebben geholpen bankrekeningen op te zetten voor het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De rekeningen werden gebruikt om steekpenningen door te sluizen.

Steekpenningen

Het bouwbedrijf heeft in verschillende landen ruim 750 miljoen euro aan steekpenningen betaald om opdrachten te bemachtigen.

De voormalige baas van het bouwbedrijf, de Braziliaan Marcelo Odebrecht, werd vorig jaar veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf vanwege omkoping, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl