AFP
NOS Nieuws

Panama Papers vanaf vandaag openbaar

Vanaf vandaag kan iedereen meezoeken in de geheime documenten van de Panama Papers. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) zet om 20.00 uur Nederlandse tijd een database online met een deel van de gegevens uit de documenten.

Volgens het ICIJ is het "in het publieke belang" dat de informatie openbaar wordt.

Begin vorige maand begonnen media wereldwijd informatie te publiceren uit miljoenen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Uit de zogenoemde Panama Papers bleek dat de firma tal van bedrijven, politici en sporters heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Selectie

In de database die vandaag online komt, is volgens het ICIJ informatie opgenomen over meer dan 200.000 geheime offshore bedrijven en de mensen daarachter. Het gaat om gegevens over bedrijven, trustkantoren, stichtingen en fondsen in 21 verschillende belastingparadijzen over de hele wereld, van Hongkong tot Nederland. Ze hebben betrekking op mensen uit meer dan 200 landen.

Niet alle informatie uit de gelekte documenten wordt overigens vrijgegeven. Persoonlijke documenten zoals paspoorten, telefoonnummers, bankafschriften, financiële transacties, e-mails en andere correspondentie blijven afgeschermd.

Koppen rollen

Het opengooien van een database met informatie betekent niet dat de internationale groep van onderzoeksjournalisten die de documenten tot nu toe tot haar beschikking had is uitgezocht, aldus het ICIJ. Media over de hele wereld zullen de komende tijd nog met nieuwe onthullingen komen uit de Panama Papers.

Sinds de eerste publicaties hebben de Panama Papers wereldwijd al leiders aan het wankelen gebracht. Zo is de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson afgetreden na onthullingen over zijn persoonlijke belangen bij overheidshulp aan schuldeisers van de IJslandse banken die in 2008 failliet gingen. Ook de Spaanse minister van Industrie trad af vanwege beschuldigingen van belastingontduiking.

De database is vanaf vandaag via deze site te doorzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl