In Cruquius in Noord-Holland raakt een auto van de weg door de gladheid en komt tegen een huis tot stilstand
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 11 februari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vanuit het zuidoosten trekt sneeuw het land binnen, op veel plaatsen kan een paar centimeter vallen. Later wordt dat natte sneeuw, regen en misschien ook even ijzel. Het wordt 2 tot 4 graden.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Donald Trump gaat nieuwe maatregelen nemen op het gebied van veiligheid. Hij denkt eraan een nieuw decreet te tekenen, omdat rechters zijn inreisverbod hebben opgeschort. Na het weekend verwacht Trump met een besluit te komen. Hij zei erbij dat de nieuwe maatregelen langzaam zullen worden ingevoerd.

De politieke partij DENK gebruikt nep-accounts op sociale media, die de partij steunen en tegenstanders aanvallen. Dat schrijft NRC op basis van onderzoek. Dat blijkt volgens de krant onder meer uit berichten die medewerkers en politici van de partij via Whatsapp aan elkaar hebben gestuurd. Het gaat om zeker twintig profielen op Twitter en Facebook. Voor die accounts zouden onder meer foto's gebruikt worden van een Nederlandse student en een Belgische theatermaker, die daar zelf niets vanaf wisten.

De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat er een einde komt aan de politiestaking in de deelstaat Espirito Santo. De politie staakt al een week voor meer loon en dat heeft een golf van geweld veroorzaakt. Volgens de regering van de deelstaat ten noorden van Rio de Janeiro is er nu een akkoord en gaan de agenten weer aan het werk.

Braziliaanse politie staakt: aantal moorden verzesvoudigt

Op verschillende plekken in het land zijn ongelukken gebeurd door de gladheid en sneeuw. Volgens de Verkeersinformatiedienst zijn er sinds gisteren 19.00 uur ruim dertig ongelukken geweest. Daarbij ging het vooral om auto's die op elkaar botsten. Rijkswaterstaat roept weggebruikers in het hele land op om hun snelheid op de weg aan te passen. Het KNMI heeft in het hele land code geel afgegeven vanwege gladheid door sneeuwval.

Ongelukken door gladheid en sneeuw

Verder vandaag...

Honderd jaar geleden werd kunstbeweging De Stijl opgericht. Vandaag opent koning Willem-Alexander in het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling over twee belangrijke schilders uit deze kunstbeweging, namelijk Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De NOS zendt vanmiddag een programma uit over de tentoonstelling met daarin ook beelden van de opening. Dat is te zien vanaf 17.10 uur op NPO 2.

Vanaf vandaag is de Harry Potter-expositie te zien in Nederland. Dreuzels kunnen zich in Utrecht vergapen aan snaaien, bezemstelen en mandragora's uit de films.

Belangrijke politici uit het verleden, zoals Johan de Witt, Johan van Oldenbarnevelt en Willem Drees hebben al een standbeeld in Den Haag. Nu krijgt ook liberaal staatsman Johan Rudolph Thorbecke, de vader van de Nederlandse grondwet, een plekje. Vanmiddag wordt het nieuwe beeld onthuld door premier Rutte.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl