De lichamen van twee vermoorde mensen worden geborgen
NOS NieuwsAangepast

Politiestaking in Brazilië duurt voort

De Braziliaanse politie in de deelstaat Espirito Santo weigert aan het werk te gaan, ondanks dat de regering eerder zei dat er een akkoord was met de vakbonden.

De agenten staken voor meer loon. Volgens de stakers hebben ze al vier jaar geen opslag gekregen. Hun gemiddelde basismaandloon is ongeveer 875 euro, een van de laagste lonen in Brazilië. De deelstaat, ten noorden van Rio de Janeiro, kampt met een ernstige budgetcrisis.

Golf van geweld

De agenten in Espirito Santo weigeren om aan het werk te gaan. Dat leidde ertoe dat de deelstaat deze week te maken kreeg met een golf van geweld. De afgelopen dagen zijn meer dan 120 moorden gepleegd, het zesvoudige van normaal. Daarnaast is er sprake van plunderingen en roofovervallen. Veel burgers durven door het geweld de deur niet meer uit.

De regering heeft de rust in Vitoria, hoofdstad van Espirito Santo, inmiddels enigszins hersteld door duizenden soldaten en elite-eenheden in te zetten. Toch is het dagelijks leven nog niet op gang gekomen. Veel publieke instellingen en bedrijven houden de deuren gesloten en het openbaar vervoer rijdt niet.

Eerder dreigden de autoriteiten ruim 700 agenten te vervolgen wegens muiterij. Ook familieleden die het politiebureau blokkeren, zouden worden aangepakt. President Temer noemde de staking illegaal. "Het recht om te protesteren mag niet het hele Braziliaanse volk gijzelen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl