President Trump tijdens de persconferentie met de Japanse premier Abe
NOS NieuwsAangepast

Trump komt met 'nieuwe veiligheidsmaatregelen' na uitspraak hof

De Amerikaanse president Trump denkt erover een nieuw presidentieel decreet te tekenen omdat rechters zijn inreisverbod hebben opgeschort. "We hebben veel opties, inclusief een compleet nieuw decreet."

Op weg naar zijn buitenverblijf in Florida zei Trump tegen de meereizende pers dat nieuwe maatregelen langzaam zouden worden geïntroduceerd. Hij verwacht dat hij maandag of dinsdag met een besluit komt. "Ik vind het leuk om jullie te verrassen."

Trump voegde er ook aan toe dat hij na een verloren hoger beroep over het inreisverbod niet naar het Hooggerechtshof zal stappen. Drie rechters besloten gisteren het inreisverbod op te schorten zolang er nog geen inhoudelijk oordeel over is. Over de vraag of het inreisverbod wettelijk is, volgt later een uitspraak.

Hoger beroep

Trump zou nog in beroep kunnen gaan bij het voltallige gerechtshof van San Francisco. Hij zei eerder al dat hij er niet aan twijfelt dat hij uiteindelijk alsnog gelijk krijgt van de rechter.

Eerder zei Trump al dat hij werkt aan "nieuwe veiligheidsmaatregelen". Tijdens een persconferentie die werd gehouden naar aanleiding van het bezoek aan het Witte Huis door de Japanse premier Abe lichtte hij verder niet toe wat de maatregelen inhouden. "We gaan er alles aan doen om ons land veilig te houden."

Trump kondigde op de gezamenlijke persconferentie verder aan dat de VS zich blijft inzetten voor de veiligheid van Japan. Hij hoopt dat zijn regering het "cruciale bondgenootschap" tussen de VS en Japan verder kan versterken.

Premier Abe sprak de hoop uit dat de vrije handel tussen de VS en Japan onder Trump kan groeien. Hij ziet kansen voor investeringen door de Japanse auto-industrie en denkt dat Japan snelle treinen kan bouwen voor de VS.

Zuid-Chinese Zee

Abe sprak wel zorgen uit over de veiligheidssituatie rond eilanden in de Zuid-Chinese Zee, waarover China gezag wil uitoefenen. Trump, die gisteren met de Chinese president Xi Jinping sprak, deed nu samen met Abe een oproep aan landen in de regio om geen acties te ondernemen die de spanningen in het gebied kunnen verergeren.

De komende maanden gaan vice-president Pence en de Japanse vice-premier Aso met elkaar in gesprek. Op een latere bijeenkomst wil Abe opnieuw met Trump praten over het handelsverdrag TPP. Trump schrapte dit vrijhandelsverdrag met landen rond de Stille Oceaan op zijn eerste dag als president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl