Identiteitscontrole op de luchthaven JFK in New York
NOS NieuwsAangepast

Gedupeerden inreisverbod VS tegen Rutte: kom op voor onze rechten

Meer dan honderd Nederlanders met een dubbele nationaliteit willen dat premier Rutte zich scherper afzet tegen het inreisverbod in Amerika voor inwoners van zeven overwegend islamitische landen, waar zij ook vandaan komen. "U bent onze minister-president", schrijven zij in een brief aan de premier. "Wij vragen u om voor onze rechten op te komen."

Rutte en ook minister van Buitenlandse Zaken Koenders keurden het inreisverbod gisteren af, maar dat gaat de ondertekenaars niet ver genoeg. Zij kunnen niet meer naar de VS reizen voor werk, studie, vakantie of familiebezoek, ondanks dat zij een Nederlands paspoort hebben. "Wij verwachten dat u zich daartegen verzet", schrijven ze in de brief die online is gezet.

KLM

Zelfs als de maatregel wordt ingetrokken, is de schade volgens de briefschrijvers al aangericht. "Mensen uit deze zeven landen zijn in de publieke opinie al als gevaarlijk neergezet", schrijven ze. Ze verwachten van Rutte dat hij publiekelijk afstand neemt van deze beeldvorming.

Ook zijn ze bang dat andere bedrijven het voorbeeld van KLM volgen. De luchtvaartmaatschappij laat burgers uit de zeven moslimlanden niet toe op vluchten naar de VS, omdat ze niet worden toegelaten. "Hoe gaat u in de toekomst voorkomen dat bedrijven Nederlandse staatsburgers discrimineren vanwege onrechtmatig beleid van buitenlandse mogendheden?", vragen de ondertekenaars zich af.

De initiatiefnemer van de brief is Hamid Jalalzadeh. Hij werkt als arts in het AMC Amsterdam. Hij reist voor zijn werk, vakantie en familiebezoek geregeld naar de VS. Hij en de andere ondertekenaars wijzen er ook op dat het inreisverbod in strijd is met het internationale recht.

Ambassades

De Nederlandse en Duitse ambassades in Washington onderzoeken wat de gevolgen van het inreisverbod zijn voor Nederlanders en Duitsers met een dubbele nationaliteit. Binnen de EU wordt overlegd over "noodzakelijke stappen", schreven minister Koenders en zijn Duitse collega in een gezamenlijke verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl