Aangepast

'Ik wil niet in een land blijven dat mij niet wil'

"Het is absurd, maar ik ben niet verrast, want deze week bleek wel dat Trump zijn verkiezingsbeloften aan het waarmaken is." Armen Hakhverdian is één van de velen die getroffen worden door het nieuwe immigratiebeleid van de Amerikaanse president. Hij heeft de Iraanse en Nederlandse nationaliteit en werkt tijdelijk in de VS. "Als ik nu naar Nederland ga, mag ik niet meer terug."

Armen is politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, maar werkt voor een jaar als gastonderzoeker aan de universiteit in San Diego. Hij wilde in maart even teruggaan naar Nederland, maar dat bezoek staat nu op losse schroeven:

Nederlander met Iraanse nationaliteit vol vragen over Trumps maatregel

Armen wilde naar Nederland gaan om een boek te presenteren en de promotie van zijn eerste aio (assistent in opleiding) bij te wonen. "Relatief kleine zaken dus." Hij wil zijn situatie dan ook niet vergelijken met die van vluchtelingen of anderen die worden getroffen:

Tienduizenden getroffen door maatregel Trump

Armen woont al sinds zijn derde in Nederland. Hij is nooit terug geweest in Iran. "Ik heb er geen behoefte aan om naar Iran te gaan zolang dat land is wat het is, in politiek opzicht. Het is een prachtig land, maar het is een dictatuur. Nee, ik neem het risico niet."

Het grootste deel van zijn familie woont in Nederland en de VS. Dat kan dus problemen opleveren als die elkaar willen opzoeken. "Bijvoorbeeld bij echt heftige dingen, zoals een ziek familielid of een begrafenis. Dat kan nu niet meer. Dus het raakt ons in ons persoonlijke leven, maar nogmaals: het is niks vergeleken met wat vluchtelingen meemaken."

Wat de toekomst gaat brengen, weet Armen nog niet. Misschien dat hij in maart - met zijn hele gezin - definitief terugkeert naar Nederland. "Ik heb geen zin om te blijven in een land dat me eigenlijk niet wil hebben. In die zin is het ook een vrij principieel punt. Maar we moeten zien hoe deze maatregel de komende weken wordt ontvangen. Hoe de rechters ermee omgaan. Maar ik vrees dat buiten de Amerikaanse rechters niemand deze situatie kan verhelpen."

De Amerikaanse president mag niet discrimineren.

Mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom

Volgens mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom maakt Armen zich terecht zorgen, al weet hij niet of het decreet van Trump om mensen te weren standhoudt. "Volgens de Amerikaanse wet mag de president niet discrimineren en dat doet hij hier wel."

Dat Armen ook een Nederlands paspoort heeft, helpt dus niet bij de Amerikaanse douane. "Daarom vind ik ook dat de Nederlandse overheid zich hierover moet uitspreken", zegt Eikelboom. Dat heeft premier Rutte inmiddels gedaan: hij wijst het inreisverbod af.

Welkom!

Armen verwacht dat het maandag een chaos zal zijn op de universiteit van San Diego, waar hij werkt. "Dit treft tal van studenten, collega's, die op werkbezoek zijn, een congres bezoeken of veldwerk doen. Die zijn hier legaal met een studie- of werkvisum."

Ik ben ineens mijn eigen studieobject", zegt de politicoloog. "Welkom in Amerika!"

Onzekerheid

De maatregelen van Trump leiden tot veel onzekerheid. Bekijk ook dit verhaal van een gezin uit Irak dat op het punt stond om naar de VS te emigreren:

'Dit is een vreselijke vergissing'

Deel artikel: