De familie Sharef terug in Erbil
NOS NieuwsAangepast

'Donald Trump heeft ons leven verwoest'

Abdi Rizack zag zijn droom in duigen vallen, Roslyn Sinha kan niet terug naar haar man. En dan de familie Sharef die alles achterliet voor een beter bestaan, maar alsnog werd teruggestuurd. Het inreisverbod van Trump dat geldt voor zeven islamitische landen heeft grote consequenties voor veel immigranten.

Vader Fuad Sharef

De familie Sharef, Irak

De gezichten van de familie Sharef spreken boekdelen: ze zijn boos en teleurgesteld. Het gezin was onderweg van Erbil in Irak naar New York maar strandde op het vliegveld van Caïro in Egypte. Vader, moeder en drie kinderen moesten overstappen, maar kregen vlak voor het instappen te horen dat ze niet verder mochten reizen.

Het maakte niet uit dat ze een geldig visum hadden, dat ze onderweg waren om een nieuw leven op te bouwen deed er ook niet toe. De boodschap was duidelijk: het gezin mocht niet verder.

"Ik ben een hele harde werker", zegt vader Fuad Sharef tegen de ​Washington Post. "Amerika was een droom voor mij en mijn kinderen. Nu is alles voorbij door Donald Trump."

Donald Trump heeft ons leven verwoest.

Fuad Sharef

De familie liet alles achter om in Amerika een nieuw bestaan op te bouwen. Ze verkochten hun huis en de meeste bezittingen en de kinderen gingen van school. Dat alles in de hoop op een betere toekomst.

Door het inreisverbod moest de familie een nacht doorbrengen op het vliegveld van Caïro. Gisteren werden ze op het vliegtuig naar Irak gezet. Het gezin is weer terug bij af. Terug in Erbil, zonder huis. En het ziet er voorlopig niet naar uit dat ze alsnog naar Amerika kunnen reizen. "Trump heeft ons leven verwoest", zegt vader Fuad. "Hoe kan hij dit doen bij mensen die alles hebben achtergelaten om Amerika te helpen?"

Presentatrice Roslyn Sinha, Dubai (Iraaks paspoort)

Twee jaar geleden reisde presentatrice Roslyn Sinha uit Dubai voor haar werk naar Los Angeles. Al snel ontmoette ze tijdens haar verblijf de hotelmanager die uiteindelijk de liefde van haar leven werd. Het koppel trouwde afgelopen zomer en vestigde zich in zijn geboortestad Hurst in Texas.

Afgelopen jaar werd Sinha's moeder ernstig ziek. Sinha beschikte in de VS over een werkvergunning en moest daarom toestemming krijgen van de immigratiedienst om het land te kunnen verlaten en vervolgens weer te kunnen terugkeren. Na zes maanden wachten kreeg ze eindelijk het verlossende woord: ze mocht gaan, dus stapte ze afgelopen vrijdag op het vliegtuig.

Alles wat ik op dit moment wil is weer bij elkaar zijn.

Roslyn Sinha

Terwijl Sinha hoog in de lucht zat, tekende Trump het decreet. En dat zou dramatisch uitpakken voor haar. Ze is geboren en getogen in Dubai, maar heeft een Iraaks paspoort; Irak is een van de landen waarvoor het inreisverbod geldt. Sinha vreest nu dan ook dat ze bij terugkomst in Amerika naar Irak wordt gestuurd, terwijl ze daar nog nooit is geweest. Ze kan dus niet terug naar de VS.

Het koppel overweegt nu een toekomst buiten de VS, waarschijnlijk in Canada. "Maar alles wat ik op dit moment wil is weer bij elkaar zijn", aldus Sinha.

Vluchteling Abdi Rizack, Somaliër uit Kenia

Vrijdagochtend kreeg Somalische Abdi Rizack eindelijk het nieuws waar hij twintig jaar op heeft gewacht: zijn verzoek om te worden toegelaten tot de VS was toegekend. Na 25 jaar zwerven van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp zou zijn toekomst er in een klap een stuk rooskleuriger uit zien.

Rizack was zeven toen hij Somalië ontvluchtte met zijn familie. Een aantal familieleden werd vermoord tijdens de burgeroorlog. Zeven jaar geleden kwam Rizack terecht in een opvangkamp in Kakuma in Kenia. Zijn huis bestaat uit niet meer dan een paar stokken met daarop een stuk zeil.

"Het nieuws dat ik naar Amerika mocht was geweldig, dat moest mijn leven gaan veranderen. Ik wilde mijn hart geven aan de VS.", zegt Rizack tegen de Washington Post.

Meteen boekte Rizack een ticket, 6 februari zou hij naar Colombus (Ohio) vliegen en een nieuw bestaan opbouwen. Hij voelde zich zo gelukkig, dat hij meteen begon met zijn koffers te pakken.

Het nieuws dat ik Amerika in mocht was geweldig, dat moest mijn leven gaan veranderen.

Abdi Rizack, vluchteling

De opwinding was echter voor korte duur; op een gezamenlijke televisie in het kamp hoorde Rizack het nieuws over het inreisverbod. "Hij sprak iets over het verbieden van Somaliërs", zegt hij. "Ik moet zijn beleid als president van de VS accepteren. Maar in onze ogen is dit discriminatie, terwijl we aan alle kanten horen dat dit in de VS niet als discriminatie wordt gezien."

Hij probeert uit te zoeken wat hij nu moet doen. Natuurlijk hoopt Rizack dat de situatie in februari is verbeterd, al ziet hij dat somber in. "Ik ben opgegroeid in dit vluchtelingenkamp, maar ik kan hier niet eeuwig blijven. Wat is dit voor leven voor een jonge man?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl