1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

IMF waarschuwt dat Griekse schulden uit de hand lopen

Als het internationale beleid tegenover Griekenland niet verandert, komt dat land nooit van zijn schuldenberg af. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds in een nog vertrouwelijk rapport dat in handen is van de Financial Times.

De Griekse schulden zijn op de lange termijn "explosief" en "onhoudbaar", staat in het rapport. Tot 2060 zou de staatsschuld oplopen tot bijna drie keer het bruto binnenlands product van Griekenland.

De hervormingsprogramma's die onder druk van de EU op gang zijn gebracht, zijn volgens het IMF niet voldoende. De door de EU opgelegde strenge bezuinigingen in Griekenland zouden een averechts effect hebben.

De organisatie roept de eurozone op om veel meer te doen om de schulden van Griekenland te verlichten. Alleen dan kan de Griekse economie volgens het IMF uit het dal klimmen. De Europese Unie is tot nu toe tegen kwijtschelding van de schulden.

Voorwaarde voor steun

Het rapport is opgesteld ter voorbereiding van een vergadering van het IMF op 6 februari. Dan wordt gesproken over een eventuele bijdrage van het IMF aan nieuwe Europese steun voor Griekenland. Het IMF geeft volgens zijn eigen regels geen financiële steun als die bij voorbaat al als kansloos wordt gezien.

Als het IMF niet meer wil meebetalen, heeft dat grote gevolgen. Onder meer Nederland en Duitsland stellen deelname van het IMF als voorwaarde voor het geven van steun aan Griekenland.

Eerder deze week was Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem nog positief over de ontwikkeling van de Griekse economie. "Het goede nieuws is dat de Griekse economie sneller aan het herstellen is dan iedereen verwachtte", zei hij na een bijeenkomst van de Eurogroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl