1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Weer Europees geld voor Griekenland

Griekenland krijgt een nieuw deel van de miljarden uit het steunpakket van de eurolanden. De negentien ministers van Financiën van de Eurogroep hebben daar elf uur over vergaderd.

Griekenland krijgt 10,3 miljard euro om de komende maanden door te komen. "Dat geld wordt de komende maanden in deeltjes overgemaakt en is nodig om deze zomer forse afbetalingen te doen aan het IMF en de ECB en om het overheidsapparaat draaiende te houden", zei correspondent Gwen ter Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook komen er maatregelen om de Griekse schuldenberg aan te pakken. Dat zou snel na het huidige steunprogramma moeten gebeuren. Kwijtschelding is tot nu toe voor Europa, en dan vooral voor landen als Duitsland en Nederland, onbespreekbaar. "Maar langzaam gaat de Eurogroep nu toegeven dat Griekenland inderdaad in een uitzichtloze positie zit", zei Ter Horst.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt al langer aan op aanpak van de schuldenberg. Het IMF doet dit keer toch ook weer mee met de reddingsoperatie van Griekenland, maar wel onder voorbehoud, meldt correspondent Arjan Noorlander.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem is blij met de afspraken.

Dijsselbloem: steeds meer vertrouwen in Grieken

Met de beslissing tot uitbetaling van het nieuwe deel uit het steunpakket zijn de ministers akkoord gegaan met de recente hervormingen van de Griekse regering. In de afgelopen weken heeft Griekenland onder meer de belastingen verhoogd en de pensioenen verlaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl