Dijsselbloem: we moeten Griekenland helpen zijn schuld te verlichten
De eurolanden moeten volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem meer doen om de Griekse schuld te verlichten. "We zullen op enig moment klaar moeten staan de Grieken te helpen", zei hij in Brussel voor het begin van een Eurogroep-bijeenkomst.
Onder leiding van Jeroen Dijsselbloem buigen de ministers van Financiën van de eurozone zich vandaag opnieuw over Griekenland.
Een belangrijke vraag is: neemt Griekenland voldoende maatregelen om het huishoudboekje weer op orde te krijgen? En een andere vraag: gaat het wat beter met de Griekse economie en komt het land op korte termijn in aanmerking voor miljarden uit het steunpakket? Dat geld is nodig om de zomer door te komen.
Maar belangrijker nog is de vraag in hoeverre de eurolanden bereid zijn de enorme Griekse schuld te verlichten. Van een gedeeltelijke kwijtschelding is geen sprake, daarvoor ontbreekt bij de eurolanden de politieke wil. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eist dat wel. Het IMF wil niet langer geld in Griekenland pompen zonder dat de eurolanden de Griekse schuld fors verlichten.
Onaanvaardbaar
Tot nu toewas het IMF steeds een van de geldschieters, maar het IMF weigert deelname aan het nieuwe leningenpakket, omdat het vindt dat de schuld onhoudbaar is. Volgens berekeningen van het IMF zal de Griekse staatsschuld in 2060 zijn opgelopen tot een onaanvaardbaar niveau van 250 procent. Dat is ver boven de afgesproken norm van 60 procent.
Griekenland heeft een schuld van 320 miljard euro. Dat bedrag moet over een lange periode van vele tientallen jaren worden terugbetaald. De terugbetalingsperiode is al een paar keer verder opgerekt en ook lenen de Grieken tegen een zeer laag rentetarief. Maar ondanks die gunstige voorwaarden kijkt het land aan tegen een gigantische schuldenberg.
Kwijtschelden
Om de Grieken perspectief te geven, wil het IMF dat de eurolanden coulance tonen en delen van de schuld kwijtschelden. De eurolanden willen dat niet. Maar landen als Duitsland, Finland en Nederland willen het IMF wél aan boord houden. De vraag is of de Eurogroep vandaag met een oplossing komt om alle partijen tevreden te stellen.