ANP
NOS NieuwsAangepast

Kleine stoelendans na vertrek Van der Steur

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken neemt de portefeuille Wonen en Rijksdienst over van minister Blok. Blok volgt op zijn beurt minister Van der Steur op bij Veiligheid en Justitie.

De verschuiving van Blok werd gisteravond al voorspeld, nadat Van der Steur zijn vertrek had aangekondigd, maar de VVD vond het toen nog niet gepast om al over de opvolging van de VVD-bewindsman te praten.

Vandaag bevestigt het Kabinet van de Koning dat Blok inderdaad het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat leiden. Blok zegt zich daar op te verheugen. "Maar het raakt je ook om een dierbare collega te zien vertrekken."

Blok gaat onmiddellijk aan de slag. "Ik ga zo naar het ministerie. Ik zal de komende week met agenten, rechters, mensen van het Openbaar Ministerie en iedereen die voor V en J werkt gaan praten om te horen wat er speelt."

Overdracht

Op zijn verzoek mag Blok zijn huidige portefeuille overdragen aan zijn collega Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij zal dat waarschijnlijk vanmiddag doen.

Blok kent het ministerie van Veiligheid en Justitie al uit de tijd dat hij er, in maart 2015, tijdelijk de zaken waarnam na het aftreden van Van der Steurs voorganger, Opstelten.

Ontslag verleend

De koning heeft Van der Steur, die gisteravond besloot op te stappen omdat hij onvoldoende steun had in de Tweede Kamer, "op de meest eervolle wijze" ontslag verleend. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties.

Met Van der Steur heeft ook staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zijn ontslag aangeboden aan de koning, zoals dat staatsrechtelijk hoort als een minister vertrekt. De koning heeft dat ontslag niet aanvaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl