Van der Steur en Rutte ANP

Premier Rutte vindt dat de strijd van minister Van der Steur niet te winnen was. Dat zei hij na afloop van het Kamerdebat waarin Van der Steur zijn aftreden bekendmaakte. Rutte benadrukte dat Van der Steur al eerder vandaag had besloten dat hij na het antwoord van het kabinet in de Kamer zijn ontslag zou aanbieden. 

Rutte noemde de manier waarop Van der Steur vertrekt waardig en zei dat hij het afscheid nooit zal vergeten. Volgens de premier heeft Van der Steur zich heel goed verdedigd.

Naam en baan

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemde het netjes dat Van der Steur eerst het debat met de Kamer is aangegaan. Ook hij benadrukte dat Van der Steur voor het debat al had besloten dat hij zou vertrekken. "Hij zei zelf dat hij het debat inging met als insteek zijn naam en niet zijn baan."

PvdA-fractievoorzitter Kuiken zei dat het een moeilijk debat was, dat haar fractie veel vragen had en dat ze alleen maar respect kan hebben voor de manier waarop Van der Steur zijn conclusie heeft getrokken.

Partijkantoor van de VVD

SP-voorman Roemer benadrukte dat een heel groot deel van de Kamer Van der Steur niet meer geloofde en hij is ook niet verrast door het aftreden van de minister. Volgens hem was het vertrek onvermijdelijk. Ook Roemer heeft er wel respect voor dat Van der Steur eerst in de Kamer is verschenen.

Volgens CDA-leider Buma geloofde niemand Van der Steur nog en veegde de minister de kritiek wel erg makkelijk van tafel. Hij zei dat ook Rutte er verantwoordelijk voor is dat de VVD het ministerie van Veiligheid en Justitie "als een partijkantoor heeft gerund".

PVV-leider Wilders noemt Van der Steurs vertrek de enige juiste politieke beslissing. "Het vertrouwen was weg. Het siert hem wel dat hij zich heeft verdedigd", aldus Wilders.

Drama

Ook D66-voorman Pechtold noemde het vertrek van de minister onvermijdelijk. "Het signaal van de oppositie was kennelijk duidelijk."

ChristenUnie-leider Segers vindt dat Van der Steur terecht heeft aangevoeld dat bij een groot deel van de Kamer het vertrouwen tanende was. "Het is wel een drama".

Volgens SGP-voorman Van der Staaij heeft Van der Steur "de koninklijke route" gekozen door zich eerst te verdedigen.

Rutte: strijd Van der Steur was niet te winnen

STER reclame