NOS NieuwsAangepast

'Er lacht iemand hard in zijn vuistje, en dat is Cees H.'

VVD bewindslieden balen van afloop Van der Steur debat

Minister Hennis baalt verschrikkelijk van de afloop van het debat over de bonnetjesaffaire gisteravond. "Het is treurig", zegt ze. "Er zijn al drie bewindslieden om afgetreden. Er moet iemand heel hard in zijn vuistje lachen, en dat is de crimineel in kwestie."

Ze doelt op Cees H., de drugscrimineel met wie toenmalig officier van justitie Teeven in 2000 een schikking trof. De politieke afhandeling van de Teevendeal leidde al tot het vertrek van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Gisteravond kwam daar minister Van der Steur bij.

Ook andere VVD-ministers laten vanmorgen weten dat zij het niet eens zijn met de gang van zaken. Schultz vindt het "eigenlijk onterecht" dat Van der Steur de conclusie heeft moeten trekken dat hij maar beter kon opstappen.

Volgens haar gaat het allang niet meer over de Teevendeal. "Niemand weet meer waar het dossier over gaat. Het is een soort politiek spektakel geworden."

'Persoonlijk drama'

Volgens haar is het vooral heel droevig voor Van der Steur. "Hij is niet opgestapt omdat hij het niet goed had gedaan, maar hij kreeg gewoon geen steun meer. Ik had gehoopt dat hij die wel had gekregen. Maar het is verkiezingstijd. Dit soort dingen gebeuren."

Minister Schippers wil geen inhoudelijk commentaar geven. "Als iemand zelf besluit om op te stappen, dan is dat een feit. Daar heb ik alleen maar respect voor. Van der Steur is een gewaardeerde collega. Ik vind het een persoonlijk drama en ook een groot verlies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl