ANP
NOS NieuwsAangepast

Ard van der Steur was minister van laatste kansen

Minister Van der Steur is afgetreden na weer een debat met de Tweede Kamer over de Teevendeal. Hij vindt dat hij onvoldoende vertrouwen heeft van de Tweede Kamer. Hij wilde het eindoordeel, of de stemming over een motie van wantrouwen niet afwachten, zei hij geëmotioneerd tijdens het debat.

Geen enkele ervaring

Onvolledige informatie en onzorgvuldige communicatie zijn de rode draad door bijna twee jaar ministerschap van Van der Steur. Toen hij en Klaas Dijkhoff op 20 maart 2015 werden benoemd tot minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie was er meteen kritiek.

Ard van der Steur: minister met veel incidenten

"Ze hebben geen enkele ervaring met politie en openbare orde. Bovendien ontberen ze bestuurlijke ervaring die toch wel noodzakelijk is op een ministerie met 100.000 man, waarvan 60.000 man politie", klonk het anoniem in het Kamergebouw. En: "Ha, ha, ha, ha… Een heel bijzondere keuze."

  • ANP
    5 november 2013: de VVD'ers Fred Teeven, toen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, en Ard van der Steur, toen Kamerlid.
  • ANP
    7 juni 2016: Fred Teeven, toen VVD-Kamerlid, en Ard van der Steur, toen minister van Veiligheid en Justitie.

Na deze valse start struikelde Van der Steur van incident naar incident. Hij is waarschijnlijk de minister die de meeste laatste kansen en gele kaarten van de Tweede Kamer ooit kreeg.

In oktober 2015 bleek dat hij niet wist dat zijn eigen ministerie had ingestemd met een fotoscene van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Hij moest zijn excuses aanbieden voor de verkeerde indruk die hij bij herhaling had gewekt. Veel oppositiepartijen zeiden toen al dat hij zich niet nog een fout kon veroorloven.

In januari 2016 beschuldigden CDA, SP, D66, PVV, ChristenUnie en GroenLinks hem ervan dat hij in de zaak van forensisch expert Maat een onderzoeksrapport had achtergehouden dat hem persoonlijk niet uitkwam. Hij had een lezing van Maat over de boven Oekraïne neergehaalde vlucht MH17 veroordeeld, naar later bleek ten onrechte. Van der Steur bood zijn excuses aan en hij kreeg weer een laatste kans.

ANP
20 maart 2015: Ard van der Steur wordt in De Eikenhorst door koning Willem-Alexander beëdigd tot de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie.

Ook in de zaak over terrorist Bakraoui, een van de daders van de aanslagen in Brussel, maakte Van der Steur fouten. Hij meldde de Kamer dat de FBI een week voor de aanslagen met Nederland had gebeld over Bakraoui. Toen de Kamer hier vervolgens meer over wilde weten bleek dat de minister niet goed op de hoogte was.

Van der Steur kreeg nog een week de tijd de zaak uit te zoeken en recht te zetten in een debat. Zelfs bij de VVD was te horen dat dit echt de allerlaatste keer was en dat de partij niet meer ging proberen hem in het zadel te houden. Van der Steur overleefde ook deze heikele situatie.

Teevendeal achtervolgde hem

En dan de Teevendeal die hem bleef achtervolgen. Hij moest hij excuses maken voor het sturen van onjuiste informatie aan de Tweede Kamer. Achteraf bleek dat hij zich als Kamerlid al met de brieven van het ministerie naar de Tweede Kamer had bemoeid.

En na een nieuwe onthulling van Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan deze week bleek dat Van der Steur als Kamerlid wist van de bedragen van de Teevendeal, maar dat hij er op heeft aangedrongen dit achter te houden voor de Tweede Kamer. Dit bleek dus echt de druppel te zijn.

ANP
Van der Steur vorige zomer tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl