Van der Steur en Dijkhoff erkennen fout bij Teevendeal
De VVD-bewindslieden van Veiligheid en Justitie vinden dat zij niet hadden moeten meedoen aan het opstellen van het omstreden persbericht over de Teevendeal. "Achteraf had ik een denkpauze moeten nemen en moeten denken: dit is een stap te ver", zei staatssecretaris Dijkhoff in het Kamerdebat over de Teevendeal. "Ik sluit mij hier bij aan. Ik had eerder een grens moeten trekken", aldus minister Van der Steur.
De oppositie heeft stevige kritiek op de twee bewindslieden die als VVD-Kamerleden betrokken waren bij het formuleren van een persbericht over de Teevendeal, waarin niet het bedrag werd genoemd dat aan crimineel Cees H. werd betaald.
Veel oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat Van der Steur en Dijkhoff zich hebben bemoeid met de heikele kwestie, terwijl de Kamer er al maanden lang om informatie over vroeg. De deal gaat over afspraak in 2000 tussen officier van justitie Teeven en crimineel Cees H.
Joh... als je er toch bent
Dijkhoff was op de bewuste dag, 4 maart, toevallig op het ministerie en kreeg een concept-persbericht onder ogen. Dijkhoff was destijds ook VVD-campagneleider. "Het was; joh, als je er toch bent... kijk even mee." Van der Steur heeft geen moeite met contact tussen het ministerie en Kamerleden, maar vindt dat hij scherper had moeten zijn in dit dossier. "Ik had mezelf dit eerder moeten afvragen."
Spijt
Minister Van der Steur zegt uiteindelijk dat hij spijt heeft dat hij als Kamerlid op het ministerie zich heeft bemoeid met wat er aan het publiek en de Tweede Kamer verteld zou worden over de Teevendeal. "Ik had daar niet bij moeten blijven."
Dijkhoff begrijpt ook dat hij dat beter niet had kunnen doen, maar spreekt tegen dat hij gevoelige informatie heeft achtergehouden. "Ik had niet het gevoel dat ik het aan het afdekken was. Ik wilde voorkomen dat de Kamer het bos in werd gestuurd."
Het debat over de Teevendeal wordt live uitgezonden op NPO Politiek. Lees ook het liveblog.
Dijkhoff hoorde op die bijeenkomst dat het bedrag van de Teevendeal 4,7 of 4,8 miljoen gulden was, maar dat het bedrag niet klopte. Achteraf bleek dat wel degelijk te kloppen. Na advies van Van der Steur en Dijkhoff werd er op het ministerie besloten de bedragen weg te laten en niet aan het publiek en de Tweede Kamer te vertellen.
Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven moesten een paar dagen later aftreden omdat toen ineens wel bewijs opdook over de deal van 4,7 miljoen. Van der Steur en Dijkhoff volgden hen op.
De oppositie toont weinig begrip voor de uitleg van de bewindslieden, ook omdat ze als Kamerlid wel een bedrag onder ogen zagen. PVV-leider Wilders vindt dat Dijkhoff heeft meegeholpen aan het belazeren van de Kamer. "U had met dat bedrag naar de Kamer moeten komen", aldus Wilders die geen vertrouwen in de bewindsman meer heeft.