AFP
NOS NieuwsAangepast

Politieke leiders zetten zich schrap voor tijdperk Trump

De boodschap van de nieuwe Amerikaanse president Trump 'America first' heeft geleid tot kritische reacties, met name in Europa. Maar er klonken ook positieve geluiden. En de Duitse bondskanselier Merkel benadrukte het belang van het compromis.

"Trump heeft zijn overtuigingen duidelijk gemaakt in zijn inauguratietoespraak", zei Merkel. "Ik geloof in de kracht van het compromis en daar zal ik altijd naar blijven zoeken, onder meer op het gebied van de internationale handel en de militaire uitgaven." Merkel zei dat oplossingen en compromissen mogelijk zijn "als we onze meningen op een respectvolle manier presenteren".

Weimar

De Duitse vicekanselier Gabriel (SPD) sloeg eerder een scherpe toon aan. "We moeten ons warm aankleden", zei Gabriel. Hij vond de speech van Trump zeer nationalistisch. "Het ontbrak er alleen nog maar aan dat hij het parlement als praathuis bestempelde."

Gabriel verwees daarmee naar de jaren 20, toen de Weimarrepubliek onder vuur lag en de nationaal-socialisten van Adolf Hitler het parlement betitelden als een plek van gezwets.

Mocht de VS een handelsoorlog beginnen met China en de rest van Azië, dan staat Duitsland klaar om in het gat te springen, zei Gabriel. "Wij zijn een eerlijke partner voor China en Azië."

Protectionisme

De Franse president Hollande waarschuwt voor het protectionisme waar Trump voor pleit. "Wij zijn een open economie, en we willen niet geïsoleerd raken van de wereldeconomie."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson herhaalde dat hij de toekomst zeer zonnig inziet. "Ik ben heel optimistisch dat we een handelsakkoord sluiten met de VS zodra we uit de EU zijn gestapt."

Rusland

In Moskou is niet direct op de woorden van Trump gereageerd. Wel zei een woordvoerder dat president Poetin bereid is tot een ontmoeting met de nieuwe Amerikaanse president. Maar zo'n top moet goed worden voorbereid en dat duurt eerder een paar maanden dan een paar weken, zei de woordvoerder.

Eerder waren er al speculaties dat de twee elkaar zullen ontmoeten in IJsland.

Op sommige plaatsen in Rusland werd Trumps inauguratie gevierd. Zo was er een feestje in Jekaterinenburg.

Russen vieren inauguratie Trump

Mexico

Tijdens zijn campagne haalde Trump geregeld uit naar buurland Mexico, maar in zijn inauguratiespeech werd het land niet genoemd. In een reactie benadrukte de Mexicaanse regering dat ze op een goede manier wil samenwerken met de nieuwe president. Oppositieleider Ricardo Anaya Cortes reageerde uitgesproken negatief: hij riep na de inauguratietoespraak op tot eenheid onder alle Mexicanen. "Eenheid met het oog op deze protectionist en demagoog."

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft Trump gefeliciteerd. In een tweet zei de president dat democratie Taiwan en de VS met elkaar verbindt. Trump maakte China eerder kwaad door te bellen met Tsai Ing-wen nadat zij de verkiezingen had gewonnen. Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

De Australische premier Turnbull, die zeer streng optreedt tegen vluchtelingen die per boot het land proberen in te komen, heeft Trump gefeliciteerd. Hij zei "dat een grote toekomst voor ons ligt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl