Reuters
NOS NieuwsAangepast

Donald Trump heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis

Donald Trump heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis. Tegen verslaggevers in de Oval Office zei de 45e Amerikaanse president dat het "een drukke, maar mooie dag was geweest".

Na de inauguratie om 12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) en een lunch in het Capitool kwam hij even voor 17.00 uur lokale tijd aan bij de door Obama verlaten ambtswoning. Daar namen hij en zijn vice-president Mike Pence en hun families plaats op een speciaal voor de inaugurele parade gebouwde tribune om daarna in het Witte Huis te verdwijnen. Daar tekende Trump zijn eerste documenten in de Oval Office.

AFP
Donald Trump, zijn vrouw Melania en zoon Barron op de tribune tijdens de inaugurele parade

Trump en zijn vrouw Melania bezochten na de parade de drie officiële inaugurele bals die verspreid over Washington werden gehouden. Op de eerste van deze bijeenkomsten, het Liberty Ball, danste hij met zijn vrouw Melania op My Way van Frank Sinatra. Daarna bezochten ze het Armed Forces Ball, waar ze op hetzelfde lied dansten. Op het derde en laatste bal danste het stel op I will always love you.

Trump danst op 'zijn eigen manier'

De hele dag werd er in Washington gedemonstreerd. Verschillende voertuigen gingen in vlammen op, waaronder een limousine. Volgens de politie staat het aantal arrestanten inmiddels op 217. Zes agenten zijn gewond geraakt bij confrontaties met betogers.

(Inter)nationaal protest tegen Trump

Vlak voor de parade werd bekend dat de Senaat zijn goedkeuring heeft gegeven aan het eerste lid van Trumps kabinet, de minister van Defensie en ex-generaal James Mattis. Daarna volgde ook de goedkeuring voor John Kelly, zijn minister van Binnenlandse Veiligheid.

Trump tekende na de inaugurele parade de papieren voor hun benoeming in de Oval Office. De twee werden beëdigd door vice-president Pence. Ook tekende Trump een presidentieel bevel dat een begin moet maken met het intrekken van de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare. Dat was een van Trumps campagnebeloften.

Verslaggevers viel de veranderingen in de Oval Office op. Zo zijn de karmijnrode gordijnen van Obama vervangen door goudkleurige gordijnen en is de buste van Martin Luther King vervangen door die van Winston Churchill, die er oorspronkelijk stond. King is op een andere plek in het kantoor van de president beland.

Ook het vloerkleed is vervangen. Onder Obama lag er een kleed met beroemde uitspraken van Amerikaanse presidenten, Trump heeft er een goudkleurig vloerkleed in laten leggen.

Na de bals vrijdagavond staat vandaag een werkbezoek aan de CIA op de agenda van de nieuwe president. En in Washington wordt een grote demonstratie tegen de nieuwe president gehouden, daarbij worden 200.000 mensen verwacht.

Russen vieren inauguratie Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl