Zonnepark Sunport bij Delfzijl Sunport

Vanaf deze week kunnen 7500 nieuwe huishoudens van groene energie worden voorzien. In Delfzijl is namelijk het grootste zonne-energiepark van Nederland in gebruik genomen. Op een oppervlakte van ongeveer 65 voetbalvelden staan 120.000 zonnepanelen.

Groningen heeft de ambitie om steeds meer duurzame energie te gebruiken en heeft zo een grote stap gezet.

Nog meer goed groen nieuws? Delfzijl is nu het grootste zonne-energiepark, maar wordt binnenkort alweer ingehaald door een energiepark in Zeeland. Daar wordt een park met 140.000 zonnepanelen gebouwd.

Een schaatser probeert het ijs in Friesland ANP

En wat was het mooi buiten deze week: witte bomen, ijskristallen en mooie bossen en heides. De kou zorgde niet alleen voor een mooie omgeving, ook voor de allereerste schaatsmarathon. "Het ijs ziet er perfect uit. Het is heel hard en we hebben het mooi zwart gekregen", vertelde ijsmeester Kars Kroeze van de ijsvereniging in Noordlaren woensdag trots. 

Waarom kom je kijken naar het schaatsen?

En die marathon trok veel bekijks: veel mensen kwamen onder het genot van een kop warme chocolademelk naar de marathon kijken. Voor de snelheid, maar vooral omdat het schaatsen op natuurijs "zo mooi en speciaal" is. 

Guusje Planje kan door het tilteam toch naar buiten

Niet iedereen kan zomaar naar buiten. Sommige mensen zijn afhankelijk van een rolstoel en wonen op driehoog zonder lift of andere aanpassingen. In Amsterdam kunnen deze mensen nu toch hun huis uit. Het zogenaamde 'tilteam' tilt mensen met een handicap naar buiten en brengt ze waar ze heen willen.

"Mensen zijn heel blij met het vervoer, dat ze weer lekker naar buiten kunnen. Dat is waar wij het voor doen", zegt chauffeur Guus Mozes. De tilservice maakt onderdeel uit van het Aanvullend Openbaar Vervoer en is bedoeld voor Amsterdammers die door een lichamelijke beperking niet hun eigen trap op- en afkomen. De service lijkt uniek in Nederland. 

En deze week weer een reddingsoperatie (er mag een beetje dierennieuws in dit overzicht): een paard werd woensdag gered door achttien brandweermannen. Het dier was in een vijver in een tuin in het Duitse Cottbus beland nadat het uit een span was losgebroken. Alles bij elkaar duurde de operatie drie uur. Met het paard gaat het goed.

stadt Cottbus

Sinds gisteren is Obama niet meer de president van Amerika. Zijn personeel had het erg druk de laatste weken met de overdracht van de macht aan nieuwe president Donald Trump. Ook het postteam van Obama had het erg druk. Zij kregen ongeveer 700 brieven per dag, en vooral afscheidsbrieven van kinderen.

Obama verlaat voor de laatste keer the Oval Office Reuters

Een van de favoriete brieven van het presidentiële correspondentieteam kwam van een jong meisje. Zij schreef dat ze het moeilijk vond om vrienden te maken. Obama reageerde. Hij schreef: "wees aardig en gul, of vind een kunst of sport waar je mensen met gemeenschappelijke interesses kan ontmoeten. Maak je niet druk, schreef hij ook. Je gaat genoeg vrienden krijgen in je leven, en ik ben er nu een van."

Nog meer goed nieuws..

De koning feliciteerde de oudste nog levende bezitter van de Militaire Willems-Orde met zijn honderdste verjaardag. De Brit Kenneth Mayhew was erg ontroerd door het gebaar van koning Willem-Alexander.

Positieve cijfers voor de economie deze week: in 2016 was er het laagste aantal faillissementen sinds 2008. Vorig jaar ging er bijna 17 procent minder bedrijven failliet dan in 2015. En voor het eerst in jaren is de omzet in de kledingbranche gestegen, met 1,9 procent. Wij kijken al heel lang uit naar dit soort cijfers, zei directeur Jan Meerman van brancheorganisatie Inretail.

Ook blijft de werkloosheid dalen. In december waren er 17.000 minder werkzoekenden dan de maand ervoor.

En in Twente is een project met een meldpunt voor loverboys geslaagd: in korte tijd kreeg het meldpunt 38 meldingen van mogelijke mensenhandel binnen en werden er al vier meisjes in veiligheid gebracht.

En er was ook nog opmerkelijk nieuws...

Zo heeft een man een boek 100 jaar te laat teruggebracht bij een bibliotheek in San Francisco. Het boek, '40 Minuten Te Laat', was geleend door de over-overgrootmoeder van de man. Zij stierf in 1917, een week voordat het boek moest worden teruggebracht. Het goede nieuws? De man hoefde geen boete te betalen.

Nooit meer een onvoldoende

En daar komt je proefwerk terug. Een 5,3. Nét weer een onvoldoende. Je zat er zo dichtbij. In China hebben ze er een oplossing voor: op de Nanjing No. 1 High School in Nanjing kunnen scholieren puntjes lenen bij de cijferbank. Net als bij een echte bank moet het punt terugbetaald worden.

Je kunt je puntenkrediet ook weer aanvullen door presentaties te geven of extra tijd door te brengen in het lab en wat practica doen.

Misschien ook iets voor Nederland?

Aankomend president Trump verwarde zijn dochter Ivanka met een Britse vrouw. Hij plaatste per ongeluk de naam @Ivanka in plaats van @IvankaTrump in een tweet over hoe geweldig zijn dochter was, waardoor de Britse vrouw tienduizenden berichten kreeg en vroeg in de ochtend door de media wakker werd gebeld. 

De vrouw liet het daar niet bij en reageerde zelf ook op Trump.

Neopalpa donaldtrumpi Dr Vazrick Nazari

Over Donald Trump gesproken, ooit al eens van de diersoort Neopalpa donaldtrumpi gehoord? Deze mot werd namelijk afgelopen week door wetenschapper Vazrick Nazari naar Trump vernoemd. De mot leeft in Mexico en de Verenigde Staten. 

STER reclame