NOS NieuwsAangepast

IJsmeester Noordlaren keek op de thermometer en zag dat het goed was

Vorige week moesten ze de schaatsliefhebbers nog teleurstellen, maar vandaag is het toch echt zo ver: de ijsvereniging in Noordlaren organiseert de eerste marathon op natuurijs. IJsmeester Kars Kroeze is apetrots. "Het ijs ziet er perfect uit. Het is heel hard en we hebben het mooi zwart gekregen."

Zwart ijs betekent dat de ijsvloer precies is zoals ijsmeesters en schaatsers hem het liefst zien: strak en helder. Het 'recept' voor zo'n baan is het juiste tempo vinden met de tractor en de watertank, zegt Kroeze. "Je moet het water dun opbrengen en dan de snelheid gokken, zodat het water is bevroren als je rond bent."

Gaat de ijsmeester te snel, ontstaan er spoortjes in de ijslaag. "Beetje linksom rijden, dan rechtsom, en langzaam. Je ziet het water dan opvriezen. Dat is de sport."

Kroeze en zijn collega's van ijsvereniging De Hondsrug besloten gisteren om de eerste marathon op natuurijs uit te schrijven. Het ijs was toen nog niet dik genoeg, maar de KNSB had er vertrouwen in. Daarmee won Noordlaren de strijd van Haaksbergen, dat ook ieder jaar pogingen doet om de eerste natuurijsmarathon te organiseren.

Toch was het nog spannend of de vorst inderdaad zo streng zou worden als werd verwacht. De ijsbaan moet overal minimaal drie centimeter dik zijn, anders gaat de wedstrijd niet door. Maar toen Kroeze vannacht op de thermometer keek, verdween alle twijfel. "Min 8,5 graden. Ik dacht, dit komt goed. Yes!"

Waarom kom je kijken naar het schaatsen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl