De wapens in Nieuwegein die met Jan B. in verband worden gebracht
NOS NieuwsAangepast

Wapenleverancier van de onderwereld voor de rechter

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Voor de rechtbank in Amsterdam staat vanaf vandaag een van de grootste vermoedelijke wapenhandelaars van Nederland terecht. De 66-jarige Jan B. uit Hulten zou de onderwereld jarenlang hebben voorzien van wapens, waarmee liquidaties en overvallen zijn gepleegd.

Tijdens invallen in panden van Jan B. stuitte de politie in 2015 op tientallen vuurwapens, waaronder pistolen, geweren en handgranaten. Ook werden duizenden patronen gevonden, onder andere voor kalasjnikovs.

Het Openbaar Ministerie denkt dat B. wapens en munitie leverde aan een Turkse Amsterdammer, die met een aantal medeverdachten weer een eigen handeltje runde vanuit een bruin café. De rechtszaak tegen de mannen wordt de komende dagen behandeld.

Schieten op de politie

Een van de schietpartijen die met wapens van Jan B. in verband worden gebracht, is de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. B.'s dna zat op een van de automatische wapens die op het onderduikadres van een schutter zijn gevonden.

Volgens Belgische media heeft Jan B. ook kalasjnikovs geleverd aan plofkrakers, die tijdens hun vlucht in België op de politie schoten.

Zijn dna zat ook op een wapen uit een enorme vondst in Nieuwegein. Deze wapens waren van een bende die klaarstond om liquidaties uit te voeren. Het spoor leidde niet tot bewijs dat Jan B. daadwerkelijk wapens aan deze groep heeft verkocht.

Waar B. zijn wapens zelf vandaan haalde, is nog onduidelijk. Een deel van de vuurwapens komt in ieder geval uit Oost-Europa.

Zelfmoord

Opvallend is dat Jan B. momenteel ook terechtstaat in een bizarre andere zaak. Hij zou getuige zijn geweest van de zelfmoord van Freddy Janssen, een voormalig lid van motorclub No Surrender. Janssen schoot zich in mei 2015 door het hoofd met een revolver. Hij was het wapen op dat moment met B. aan het testen.

Volgens het Openbaar Ministerie wijst niets erop dat Freddy Janssen door iemand anders is vermoord. Wel zou B. zich van het lijk hebben ontdaan door het in stukken te zagen en te laten zinken tot op de bodem van een kanaal bij Den Hout. Het OM eiste onlangs 2,5 jaar cel in deze zaak; de rechter doet volgende week uitspraak.

Schimmige zaken

Ook langer geleden was B. betrokken bij tal van schimmige zaken. In zijn loods werd twee keer een wietplantage opgerold. Toen burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen de schuur voor een jaar liet sluiten, bedreigde B. hem met de dood.

Dagblad BN De Stem heeft veel over de zaak van Jan B. gepubliceerd. Eind jaren 80 is hij veroordeeld voor betrokkenheid bij de ontvoering van een Brabantse crimineel. Een jaar later verdween die crimineel van de aardbodem. De zaak is nooit opgelost en staat nu op de coldcasekalender, die de politie onlangs uitdeelde in gevangenissen.

Verzamelaar

Jan B. is ook veroordeeld voor heling en hij heeft eind jaren 90 een echtpaar doodgereden toen hij dronken achter het stuur zat. Een café dat hij had in België, zou hij in brand hebben gestoken.

Met wapenhandel zegt Jan B. niets te maken te hebben; hij zou slechts een verzamelaar zijn. In zijn loods zijn ook nog tientallen kilo’s amfetamine gevonden. Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen hem en zijn medeverdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl