NOS NieuwsAangepast

Leden 'criminele organisatie van ergste soort' krijgen tot acht jaar cel

De rechtbank in Amsterdam heeft acht mannen veroordeeld tot celstraffen variërend van drie tot acht jaar. Ze maakten deel uit van een bende die moorden wilde plegen. Of ze ook werkelijk mensen hebben geliquideerd, kan niet worden bewezen, zeggen de rechters.

Het Openbaar Ministerie had hogere straffen geëist, van één tot zeventien jaar. Maar omdat de mannen volgens de rechtbank geen concrete liquidatieplannen hadden, vallen de straffen lager uit.

Vier mannen vormden de kern van de groep. Zij waren ook verantwoordelijk voor de omvangrijke wapenvoorraad van de bende en kregen daarom acht jaar gevangenisstraf opgelegd. Een persoon kreeg zeven jaar en de drie overige mannen ieder drie jaar cel. Nog eens twee andere verdachten hoorden niet bij de groep en kregen lagere straffen: 60 en 260 dagen cel.

Afpersen of gijzelen

Volgens de rechtbank vormden de mannen "een criminele organisatie van het ergste soort". De bende was goed georganiseerd en gericht op zware criminaliteit zoals drugshandel, witwassen en het plegen van moorden. Hoewel ze zware wapens voor handen hadden en andere criminelen met spionageapparatuur in de gaten hielden, staat volgens de rechtbank niet vast dat ze concrete liquidatieplannen hadden. Het zou ook kunnen dat ze hun slachtoffers ‘slechts’ wilden bedreigen, afpersen of gijzelen, stelt de rechtbank.

De politie kwam de bende vorig jaar op het spoor na het volgen van een gestolen Audi in Nieuwegein. Die werd teruggevonden in een garagebox van de verdachten. De bende uit de regio Utrecht had niet alleen snelle gestolen wagens klaar staan, maar beschikte ook over een enorme voorraad wapens, afluisterapparatuur en versleutelde telefoons.

19 miljoen euro omzet

Volgens het OM had de groep zelfs ‘uitruksets’ klaar liggen, inclusief wapens en kogelvrije vesten, om liquidaties uit te voeren. Bovendien hadden ze stiekem gemaakte opnamen van mogelijke doelwitten. Twee van hen zijn na het oprollen van de bende alsnog doodgeschoten.

Behalve met de voorbereiding van afrekeningen hielden de verdachten zich volgens het OM ook bezig met drugshandel. Een van hen zou in een notitieboekje nauwkeurig hebben bijgehouden hoeveel geld er in en uit ging. De bende zou in twee jaar tijd maar liefst 19 miljoen euro hebben omgezet.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met onderzoek naar wie er nog meer bij de groep betrokken is. De Telegraaf noemde onlangs een Marokkaanse drugsbaron als grote man achter de bende. Een van de stiekem gefilmde criminelen heeft over hem verklaard. Deze getuige is inmiddels spoorloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl