Liquidatiebende zit vast, maar moorden gaat door
Aanstaande donderdag had Ranko S. een verklaring af zullen leggen bij de rechter-commissaris. Wat wist hij te vertellen over de acht mannen, die volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie vormen met liquidaties als specialiteit? Het verhoor werd afgelopen dinsdag aangekondigd in de rechtszaal. Dezelfde dag ging er een steen door de ruit van zijn flat in de Utrechtse wijk Overvecht. Nog een dag later werd S. met meerdere kogels doorzeefd.
Daarmee is Ranko S. de tweede getuige in het onderzoek naar de bende die is vermoord. Een maand geleden werd in Amsterdam Abderrahim B. doodgeschoten. Ook hij zou als getuige worden gehoord in het onderzoek.
Mitrailleurs
De zaak draait om een groep verdachten uit Utrecht en omgeving. De politie kwam hen een jaar geleden op het spoor, toen ze twee gestolen Audi's volgden en terecht kwamen bij een bende die niet alleen in drugs en wapens handelde, maar volgens het OM ook liquidaties regelde. Acht mannen werden in juli 2015 gearresteerd.
In Nieuwegein stuitte de politie op een enorm wapenarsenaal: tientallen pistolen, revolvers, geweren, pistoolmitrailleurs en handgranaten. Een van de verdachten had een zelfgemaakt explosief. Verder vond de recherche een groot aantal telefoons van Ennetcom om versleuteld te communiceren en twee SD-kaartjes met stiekem gemaakte opnames. Van mogelijke liquidatieslachtoffers, stelt het OM. Op de beelden zijn onder andere Ranko S. en Abderrahim B. te zien.
Moorden
De politie groef na de aanhoudingen verder en dat leverde een reeks concrete verdenkingen op. De bende zou verantwoordelijk zijn voor de moord op een fruithandelaar in Steenbergen, die betrokken was bij de import van grote hoeveelheden cocaïne.
Ook zou de groep twee liquidaties in Amersfoort hebben gepleegd, waarvan één wordt beschouwd als een vergissing. Verder wordt onderzocht of de leden te maken hebben met de dood van een spyshop-eigenaar uit Huizen. In zijn winkel kochten leden van de groep spionage-apparatuur. Nadat de politie daar op de stoep had gestaan, werd hij vermoord.
Nu zijn dus ook al twee getuigen in de zaak om het leven gebracht. Stonden zij op het punt belastende verklaringen af te leggen? Nee, zeggen verschillende advocaten van de verdachten.
Raadsman Christian Flokstra: "Hun verklaringen bij de politie waren ook niet belastend. Uit het dossier maak ik op dat beide heren actief waren binnen het criminele circuit, zodat het goed mogelijk is dat zij betrokken waren bij conflicten die niets te maken hebben met deze zaak."
Louis de Leon, de advocaat van Ranko S., bevestigt dat zijn cliënt niet van plan was een belastende verklaring af te leggen. "Hij had ook geen idee waarom hij op die opnamen stond."
Nadat de politie de beelden in Opsporing Verzocht vertoonde, dook S. onder. Sinds enige tijd was hij weer terug in Utrecht. Gisteren, kort voor de moord, zou zijn vrouw melding hebben gedaan van de ingegooide ruit. Volgens RTV Utrecht heeft ze de politie gesmeekt hen te beschermen. De politie zegt nog te onderzoeken of er meldingen zijn gedaan door S. of zijn vrouw.