In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

2,5 jaar cel geëist voor laten verdwijnen van lichaam in Breda

Het OM heeft voor de rechtbank in Breda 2,5 jaar cel geëist tegen Jan B. uit Hulten voor het laten verdwijnen van een lichaam en voor wapenbezit. Het lichaam werd in stukken gezaagd en in vijf verzwaarde manden gedumpt in het Markkanaal in Breda.

De verdachte zit al vast omdat hij betrokken zou zijn bij een zaak waar vorig jaar in Nieuwegein een wapenarsenaal werd gevonden. Dat meldt Omroep Brabant.

Het lichaam dat Jan B. liet verdwijnen was van voormalig No Surrender-lid Freddy Janssen uit Valkenswaard. Janssen is hoogstwaarschijnlijk niet vermoord, maar zou zelfmoord hebben gepleegd. Het dna van Janssen is gevonden op het gebruikte wapen. Daaruit blijkt dat Janssen zelf de trekker overhaalde.

De verdachte verklaarde vandaag dat Janssen in mei 2015 bij hem langskwam om munitie te halen voor een Russisch vuurwapen van minstens honderd jaar oud. Jan B. kon die munitie regelen. Samen zouden ze in de bossen bij Oosterhout de munitie hebben uitgeprobeerd.

Volgens B. testte hij het wapen eerst zelf. "Ik schoot drie keer en ik zei: hij dempt goed. Toen hoorde ik een doffe knal en daar lag Freddy." De verdachte pakte het wapen en ging weg. Daarna heeft Jan B. andere mensen gebeld "om het op te lossen". Vanwege zijn strafblad leek het hem beter om niet naar de politie te gaan.

De politie vond op het terrein van B. vergelijkbaar gaas en plastic als waarin het lijk was verstopt. Het OM vindt zijn verhaal mede daarom "totaal ongeloofwaardig". Het gaat ervan uit dat B. het lichaam zelf heeft opgeruimd.

Jan B. zit al vast op verdenking van grootschalige wapenhandel. Wapens die zijn gebruikt bij de moorden in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zouden bij hem vandaan komen. Die zaak komt voor in januari.

Advertentie via Ster.nl