Kinderen spelen in de sneeuw in Grieks vluchtelingenkamp (12 januari)
NOS NieuwsAangepast

VN wil meer hulp vluchtelingen vanwege kou; Ploumen stuurt spullen

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, luidt de noodklok over de vluchtelingen die in het zuidoosten van Europa worden getroffen door de kou. De organisatie gaat in Griekenland en Servië meer doen om de vluchtelingen te helpen, en roept Europese regeringen op om hetzelfde te doen. Bij de UNHCR zijn tot nu toe vijf gevallen bekend van migranten die zijn bezweken door de kou. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldde deze week al elf doden.

Volgens de VN is de situatie het ergst in Griekenland, waar het zeer koud is. De Grieken moeten meer doen om te zorgen dat de migranten op het vasteland terechtkunnen, waar meer mogelijkheden zijn om ze te beschermen tegen de kou dan op de eilanden, zegt UNHCR.

Maar ook op de Balkan hebben de vluchtelingen het zwaar te verduren. UNHCR maakt zich grote zorgen over berichten dat de autoriteiten daar vluchtelingen wegsturen. De politie zou hen mishandelen en hun telefoons in beslag nemen of onklaar maken.

De tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen die zich speciaal richt op de vluchtelingen in het Middellandse Zeegebied, MSF Sea, uit op Twitter dezelfde zorgen.

Minister Ploumen wil vanmiddag nog spullen naar Griekenland sturen, om de omstandigheden van vluchtelingen in ondergesneeuwde tentenkampen te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om slaapzakken, matrassen en verwarming.

Nederland heeft vandaag een gesprek met Griekenland over wat er nodig is, zegt de minister. "En dan gaan we meteen aan de slag om de spullen daar te krijgen." Dat kan volgens haar omdat een aantal hulpgoederen in voorraad is.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking vindt, net als Artsen zonder Grenzen, dat de situatie voor de vluchtelingen onhoudbaar is geworden. "Het zijn verschrikkelijke omstandigheden."

Ploumen denkt dat voor de hulp al snel 100.000 euro nodig is. Ze kan nog niet precies zeggen hoeveel geld er moet worden uitgetrokken, omdat niet helemaal duidelijk is hoeveel vluchtelingen er onder barre omstandigheden leven. Het gesprek met de Grieken moet daar duidelijkheid over geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl