Winterse omstandigheden in Lesbos
NOS NieuwsAangepast

Extreme kou in vluchtelingenkampen, 'situatie is onhoudbaar'

De vluchtelingen in de kampen in het zuidoosten van Europa hebben het niet makkelijker deze dagen. Sinds twee dagen sneeuwt het in de regio en liggen de temperaturen er ver onder nul. De Europese Commissie zegt dat de situatie onhoudbaar is.

De vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos proberen zo goed als het gaat warm te blijven met kampvuren. Op Lesbos zitten zo'n 6000 vluchtelingen in tentenkampen. "We sterven hier", zegt een migrant uit Afrika. "Er is geen verwarming. Ik heb de nacht doorgebracht zonder verwarming. Dit is inhumaan."

 • AFP
  Migranten keren terug met proviand
 • EPA
  Sinds twee dagen ligt er sneeuw in het vluchtelingenkamp
 • AFP
  De tenten in het vluchtelingenkamp worden geleverd door de VN-vluchtelingenorganisatie
 • AFP
  De winterse omstandigheden in Lesbos
 • EPA
  De winterse omstandigheden in Lesbos
 • EPA
  Soms is er ook gewoon sneeuwpret in het vluchtelingenkamp

Een ander klaagt over de wind. "De tent is bijna kapot gewaaid. Daardoor kun je niet slapen. Sommige mensen hebben in de regen gezeten."

Voor de meeste vluchtelingen zijn het kamp en de weersomstandigheden niet het Europa waar ze over gedroomd hebben. "Europa heeft mijn hart gebroken. Ik ben elke dag verdrietig. Ja, ik ben teleurgesteld. Ik heb over Europa gelezen. En wat is dit? Ik was een gentleman, nu ben ik een jungle man."

Sneeuw op Lesbos: vluchtelingen in de kou

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen bezocht kampen in Servië en Hongarije en waarschuwt voor de griepepidemie die er in de regio heerst. Vooral de vluchtelingen in de kou zijn extra vatbaar. "Hier zijn mensen die te veel lijden en ademhalingsmoeilijkheden hebben. Ze hebben grote kans op longontsteking of bronchitis."

Ook het Rode Kruis zegt dat het overuren maakt door de extreme kou in het oosten van Europa. De hulporganisatie deelt dekens uit, ook in de vluchtelingenkampen.

'We kunnen niet slapen met -16 graden'

De Europese Commissie heeft de situatie in de vluchtelingenkampen onhoudbaar genoemd. EC-woordvoerster Natasha Bertaud zei dat de commissie "het uiterste doet om de Grieken te steunen bij hun pogingen om de menselijke nood in de opvangcentra te verlichten." Ze voegde er wel aan toe dat het vooral de verantwoordelijkheid van de Grieken zelf is om de situatie in de opvangkampen humaan te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl