NOS NieuwsAangepast

'Vluchtelingen op Lesbos hebben meer nodig dan roestig schip'

De situatie in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is door het winterweer onhoudbaar geworden. Dat zegt Artsen zonder Grenzen, dat hulp verleent in het overvolle kamp.

De laatste tijd heeft het kamp op het eiland, net als andere kampen in Oost- en Zuid-Europa, te maken met lage temperaturen, hevige sneeuwval en regen. De vluchtelingen op Lesbos gaan er gebukt onder, zegt projectcoördinator Sophie Lisa de Vries van Artsen zonder Grenzen in het NOS Radio 1 Journaal. "De tenten kunnen de sneeuw niet aan. Dat betekent dat mensen natte kleren en dekens hebben, die niet goed vervangen kunnen worden. Mensen lopen op blote voeten rond. Ze zijn aan weer en wind blootgesteld."

Het kamp zit overvol, zegt De Vries. Het kamp kan ongeveer 1500 tot 2000 migranten aan, maar er zitten er nu ongeveer 4000. De noodcontainers die zijn bijgebouwd zijn niet voldoende, de meeste mensen zitten nog in tenten, zegt de coördinator.

Gisteren kwam een Grieks marineschip aan op Lesbos om hulp te bieden. Volgens de autoriteiten kunnen er honderden vluchtelingen op het schip worden opgevangen, maar De Vries spreekt dat tegen. "Het is een roestig, zeer onaangepast schip van het leger, waar zeker geen 500 mensen kunnen. De capaciteit lijkt meer op 120 tot 140 mensen."

Onderstaande foto's van Artsen Zonder Grenzen geven een goed beeld van de situatie van de vluchtelingen in Moria:

  • Ihab Abassi/MSF
  • Ihab Abassi/MSF
  • MSF
  • Ihab Abassi/MSF
  • MSF
  • Ihab Abassi/MSF
  • Ihab Abassi/MSF
  • MSF

Sinds de EU-Turkijedeal is de doorstroming naar de Europese Unie gestopt en zitten de vluchtelingen vast op het eiland. Dat is een probleem, zegt De Vries. "Mensen die via Lesbos doorstromen hebben andere behoeften dan mensen die stranden. Qua accommodatie, maar ook qua medische hulp. Hoogzwangere vrouwen en chronisch zieke mensen slapen op de grond, zonder matras, zonder verwarming en elektriciteit."

Het is een schande voor de Griekse autoriteiten en de EU dat dit zich afspeelt op een Europees vakantie-eiland.

Projectcoördinator Sophie Lisa de Vries

Om zich warm te houden proberen vluchtelingen vuur te maken in hun tent, wat levensgevaarlijk is. "In november zijn er twee mensen levend verbrand, nadat ze hadden geprobeerd hun tent te verwarmen met een gasfles. Het is wachten op een nieuw incident", zegt De Vries.

Het Griekse marineschip arriveerde gisteren op Lesbos

Europa heeft geld vrijgemaakt voor Griekenland waarmee de kampen kunnen worden aangepast, zodat de vluchtelingen er langer kunnen blijven. "Daar merken we hier helemaal niets van. Elk jaar wordt het opnieuw winter en het is ongelooflijk dat er niet geanticipeerd is op de behoefte van de mensen in het kamp. Het is een schande voor de Griekse autoriteiten en de EU dat dit zich afspeelt op een Europees vakantie-eiland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl