Moeder Nadia Rashid (links) en haar advocaat Nihad El Farougui (rechts) bij de Amsterdamse rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Ontvoering Insiya maandenlang en professioneel voorbereid

Het voorarrest van twee verdachten in de zaak rond de ontvoering van de 2-jarige Insiya naar India wordt voorlopig niet opgeheven. Dat maakte de rechter vandaag bekend in de pro forma-zitting. Volgens de rechtbank zijn beide verdachten vluchtgevaarlijk.

Van de twee verdachten was alleen de Amerikaan Robert B. bij de zitting aanwezig. Hij werd tijdens de ontvoering door een familielid en een buurman tegengehouden en zou in opdracht hebben gehandeld van de vader van Insiya, Shezad H. Bij de ontvoering had hij een stroomstootwapen en tiewraps bij zich.

De officier van Justitie zei op de zitting dat de ontvoering naar India, die in opdracht van Insiya's vader werd uitgevoerd, maandenlang en zeer professioneel werd voorbereid. Het OM heeft acht verdachten op het oog, waarvan er vier zijn aangehouden. Twee van hen zitten nog vast en blijven dat dus ook nog.

OM heeft acht verdachten in beeld in ontvoeringszaak Insiya

B. verklaarde dat hij dacht dat de moeder van het meisje haar onrechtmatig had meegenomen en zijn poging om Insiya mee te nemen juist legaal was. Volgens het OM is die verklaring "volstrekt ongeloofwaardig".

De familie van de Amerikaanse zakenman woont in Colombia, wat de rechtbank mee heeft laten wegen in het besluit zijn voorarrest niet op te heffen. Volgens de rechter is het vrijwel onmogelijk om hem terug te halen naar Nederland als hij na zijn vrijlating naar hen toe zou vluchten.

Vluchtgevaar

De andere verdachte, Frederik S., coördineerde volgens het OM de ontvoering en zou hebben opgetreden als contactpersoon van de vader van Insiya. De oud-politieman dacht dat hij goed deed aan de ontvoering. De officier van Justitie zei dat hij mede door zijn achtergrond bij de politie beter had moeten weten.

Net als bij Robert B. denkt de rechter dat bij S. het gevaar bestaat dat hij vlucht. Eerder gaf hij als woonadres de gegevens op van een pand dat leegstaat.

Voor zover bekend zit het meisje nog steeds in de Indiase stad Mumbai.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl