113 woningen in Ede hebben weer gas

Medewerkers van Liander spoelen de gasleiding schoon ANP

85 woningen in Ede zijn vandaag weer aangesloten op het gas. Zo'n 500 huishoudens zaten sinds zaterdag in de kou doordat er water in de gasleiding was gelopen. De leidingen moeten allemaal worden schoongespoeld.

Gisteravond werden de eerste 28 huizen weer op het gasnet aangesloten. In totaal is de gasvoorziening dus bij 113 adressen hersteld, waaronder Medisch Centrum Maandereng.

Tijdelijke kachels houden huishoudens Ede warm

Ook drie basisscholen in Ede werden getroffen door de storing. De scholen waren twee weken dicht geweest vanwege de kerstvakantie en de temperatuur was er gedaald naar zo'n 11 graden. Daarom mochten de in totaal 800 leerlingen van deze scholen nog een extra dagje aan hun vakantie plakken.

Niet alle ouders bleken daarvan op de hoogte te zijn. "Ik wist van niets", zegt een moeder die met haar twee kinderen door de glazen deur van een dichte Franciscusschool staat te gluren tegen dagblad De Gelderlander.  "Thuis hebben we gewoon gas."

Warme kleding

De drie scholen zitten in hetzelfde gebouw en zijn vandaag weer op het gasnet aangesloten. Morgen kunnen de kinderen dus weer gewoon naar school. 

Waarschijnlijk duurt het nog wel even voor het weer lekker warm is in de lokalen, dus de ouders krijgen wel het advies om hun kinderen morgen warm aan te kleden.

Kachels

De afgelopen dagen zijn er bijna 250 elektrische kachels uitgedeeld. Daarvan zijn er drie weer teruggebracht door mensen bij wie de gasstoring verholpen is.

Het duurt waarschijnlijk nog twee tot drie dagen voordat iedereen in het gebied weer gas heeft.