Sergeant Azaria arriveert met zijn vader bij de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Israëlische militair schuldig aan doodslag Palestijn

De Israëlische sergeant die vorig jaar een gewonde Palestijnse arrestant doodschoot nadat deze een Israëlische militair had aangevallen, is door een militaire rechtbank schuldig bevonden aan doodslag. Binnen een maand wordt bepaald welke straf hij krijgt.

De sergeant heeft volgens de rechtbank de militaire richtlijnen overtreden. De maximale straf die hij kan krijgen is 20 jaar cel. "Het feit dat de man op de grond een terrorist was, rechtvaardigt deze disproportionele actie niet", zei de rechter, kolonel Maya Heller.

Sergeant Elor Azaria schoot de Palestijn door het hoofd terwijl die zwaargewond op straat lag in Hebron. Volgens de aanklagers lag de man onbeweeglijk op de grond en vormde hij geen gevaar meer. De Palestijn had even daarvoor een andere Israëlische militair aangevallen met een mes.

De zaak verdeelt de Israëlische samenleving volkomen. Een deel vindt dat de nu 20-jarige militair juist gehandeld heeft. Azaria zegt dat hij de arrestant uitschakelde omdat hij bang was dat die toch nog een bomvest tot ontploffing zou brengen.

Israëlische nieuwslezer over debat in Israël

Buiten de rechtszaal probeerden aanhangers van Azaria een politiekordon te doorbreken. Honderden rechtse betogers hielden in Tel Aviv een manifestatie ter ondersteuning van Azaria.

 • AFP
  Buiten de rechtszaal demonstreren medestanders van sergeant Azaria
 • AFP
 • AFP
  Buiten de rechtszaal demonstreren medestanders van sergeant Azaria
 • AFP
 • AFP
  Binnen wachtte Azaria met zijn familie op de uitspraak

Niet in het voordeel van Azari spreekt het feit dat hij zijn verklaring meer dan eens heeft gewijzigd. In eerste instantie had hij gezegd dat hij wraak nam voor het feit dat de Palestijn zijn collega verwond had.

De rechter noemde het verweer van de verdediging onbetrouwbaar. De sergeant had eerder gezegd dat de Palestijn al dood was maar ook dat hij zich toch nog bedreigd voelde. Die twee verklaringen gaan niet samen, zei de rechter. Bovendien had de sergeant na het incident geroepen dat "terroristen het verdienen te sterven".

Zij filmden de dood van een Palestijn in Hebron

De Israëlische minister van Defensie Lieberman is het niet eens met het vonnis, dat hij lastig uit te leggen noemt. Niettemin roept de minister, die bekendstaat als een hardliner, de bevolking op het oordeel van de rechtbank te respecteren.

Tegen verslaggevers zei hij dat het ministerie van Defensie er alles aan zal doen om de militair en zijn familie te ondersteunen. Ook wil Lieberman ervoor zorgen dat het Israëlische leger buiten het politieke debat blijft en de meest gerespecteerde instelling in het land blijft.

Gratieverzoek

Leden van de rechtse fracties in het parlement hebben president Rivlin al opgeroepen gratie te verlenen aan de sergeant, die in hun campagne "'een kind van ons allen" wordt genoemd. Aan de campagne namen familieleden van Azaria en rechtse volksvertegenwoordigers deel. Ze vinden het onjuist dat een Israëlische militair voor de rechter moet verschijnen in een periode van Palestijns straatgeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl