De militair zoekt aan het begin van de zitting steun en troost bij zijn moeder
NOS Nieuws

Militair voor rechter na doodschieten gewonde Palestijn

In Israël is het proces begonnen tegen de militair die in maart een Palestijn doodschoot die gewond op de grond lag. Het filmpje waarin de executie te zien is, leidde tot veel ophef.

De aanklager beschuldigt de militair, Elor Azaria, van doodslag. Hij heeft de Palestijn doodgeschoten terwijl er geen direct en duidelijk gevaar dreigde. Het is voor het eerst sinds 2004 dat zo'n zaak tegen een militair wordt gevoerd. De verdediging zei vanmorgen voor de militaire rechtbank in Jaffa dat Azaria niets verkeerds heeft gedaan en slechts zijn land heeft gediend.

Op 24 maart vielen twee Palestijnen Israëlische militairen met messen aan in Hebron. Een van de aanvallers werd direct doodgeschoten, de ander raakte zwaargewond. Op de video is te zien dat Azaria de gewonde Palestijn door het hoofd schiet.

Held

De aandacht voor deze zaak is enorm in Israël, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "De militair heeft veel steunbetuigingen gekregen. De meerderheid ziet hem als een held en vindt het schandelijk dat hij wordt vervolgd."

In een peiling zegt 42 procent van de Israëliërs dat de militair 'verantwoord' heeft gehandeld, 24 procent noemt zijn actie een 'natuurlijke reactie in een stressvolle situatie'. Slechts 19 procent vindt dat Azaria militaire regels heeft overtreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl