Ter illustratie: elektriciteitspalen bij Los Angeles
NOS NieuwsAangepast

'Russen wilden elektriciteitsnet VS hacken'

Bij een nutsbedrijf in de Amerikaanse staat Vermont is malafide software gevonden die mogelijk afkomstig is van Russische hackers. De Amerikaanse regering vreest dat de Russen daarmee toegang probeerden te krijgen tot het elektriciteitsnet in de VS, zeggen bronnen tegen Amerikaanse media.

De malware werd gevonden op een laptop van het nutsbedrijf. Het apparaat was niet aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor de software zich nog niet verder kon verspreiden. Na de vondst waarschuwde het bedrijf meteen de overheid.

Een van 's werelds grootste boeven, Vladimir Poetin, wilde ons elektriciteitsnet hacken.

Gouverneur Peter Shumlin

Functionarissen concludeerden dat de software mogelijk afkomstig is van de Russische hackers die eerder de verkiezingen zouden hebben geprobeerd te beïnvloeden. De acties van het hackers-collectief worden aangeduid als operatie Grizzly Steppe. De Russen zouden toegang willen krijgen tot het elektriciteitsnet om aanslagen te kunnen plegen.

Senator Patrick Leahy van Vermont liet weten dat hij de zaak niet licht opvat. "Dit is een dreigement tegen onze staat. Hackers proberen ons elektriciteitsnet te ontmantelen, midden in de winter."

Ook gouverneur Peter Shumlin sprak duidelijke taal. "Het Amerikaanse volk zou woedend moeten zijn. Een van 's werelds grootste boeven, Vladimir Poetin, wilde ons elektriciteitsnet hacken. Van dat net zijn wij afhankelijk voor onze gezondheid, veiligheid en economie."

De beschuldigingen volgen na een week waarin de banden tussen de VS en Rusland op de proef werden gesteld. De VS besloot vanwege de verkiezingshack 35 Russische diplomaten uit te zetten. Daarop dreigde Rusland ook om 35 Amerikaanse diplomaten weg te sturen, maar president Poetin zei al snel dat hij over zijn hart streek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl