Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump prijst Poetin: ik wist dat hij heel slim is

Donald Trump heeft gereageerd op het besluit van de Russische president Poetin om toch de 35 Amerikaanse diplomaten niet Rusland uit te zetten. "Goede keuze van Poetin, ik heb altijd geweten dat hij heel slim is", tweette de aankomend Amerikaanse president.

Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken wilde de diplomaten uitwijzen als reactie op het Amerikaanse besluit om 35 Russische diplomaten het land uit te sturen, maar Poetin zag daarvan af.

"De afgelopen weken doet zich een unieke situatie voor in de VS", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Een aankomend president die zich nu al zo actief bemoeit met het beleid, dat is nog nooit voorgekomen."

Maar niet alleen Trumps gedrag is volgens Van der Horst opmerkelijk, ook dat van Obama. "Obama bemoeit zich nog actief met het beleid in zijn laatste weken als president. Hij doet dit overduidelijk om de komende regering te beïnvloeden, ook deze beslissing om de Russische diplomaten uit te zetten."

Terugdraaien

"Maar Poetin denkt natuurlijk: Trump draait die beslissing toch wel terug als hij eenmaal president is", legt correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou uit.

Dat is volgens Godfroid echter niet de enige reden voor zijn keuze. "Laten we het even op een rijtje zetten. Amerika zegt dat ze 35 Russische diplomaten uit gaan zetten, Lavrov reageert met het voorstel om 35 Amerikaanse diplomaten uit te zetten. Vervolgens zegt Poetin: nee, ik wil geen wraak nemen. En nodigt alle diplomaten zelfs uit voor een feestje."

Poetin heeft de kinderen van de Amerikaanse diplomaten uitgenodigd om de kerstboom in het Kremlin te bekijken.

Het is een pr-overwinning van jewelste. Nu staat hij bekend als de vergevingsgezinde en genereuze Poetin.

Correspondent David Jan Godfroid

Dat klinkt als een een-tweetje, zegt Godfroid. "Het kwam voor velen als een verrassing toen Poetin dit bekendmaakte, maar achteraf lijkt het wel opzet. Poetin kan nu namelijk met de eer gaan strijken. Het is een pr-overwinning van jewelste. Nu staat hij bekend als de vergevingsgezinde en genereuze Poetin."

Volgens Godfroid was dit allemaal een plannetje van Poetin. "Want die Russische hacks waar het eigenlijk allemaal om draait, die zijn nu helemaal naar de achtergrond verdwenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl