President Poetin en president Obama ontmoeten elkaar bij de G20-top in september
NOS NieuwsAangepast

VS zet 35 Russen uit vanwege hacken Democraten

Amerika neemt diplomatieke strafmaatregelen tegen Rusland. Er komen sancties tegen de Russische inlichtingendienst FSB en de militaire inlichtingendienst GRU; ook moeten 35 Russische diplomaten Amerika met hun families binnen 72 uur verlaten. Ze worden tot persona non grata verklaard omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan "activiteiten die niet passen bij hun status". Inclusief familieleden gaat het volgens Rusland om 96 landgenoten die de VS worden uitgezet.

Ook worden twee panden die eigendom zijn van de Russische staat in New York en in Maryland gesloten. De diplomaten die worden uitgezet mogen de gebouwen vanaf morgenmiddag 12.00 uur niet meer betreden.

De sancties zijn een reactie op het hacken van computers van de Democratische Partij en andere politieke organisaties tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. Het Witte Huis houdt Moskou verantwoordelijk voor die actie: de Russen zouden erop uit zijn geweest het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden en Donald Trump aan de overwinning te helpen. Rusland ontkent dat het iets met het hacken heeft te maken.

"Alle Amerikanen moeten zich zorgen maken over het optreden van Rusland", laat Obama weten in een verklaring vanaf zijn vakantieadres op Hawaï. "Zulke acties hebben gevolgen." Volgens hem heeft de operatie "alleen kunnen plaatsvinden onder regie van de hoogste kringen binnen de Russische regering", waarmee algemeen wordt aangenomen dat Obama op president Poetin doelt.

Een woordvoerder van president Poetin zegt dat de Russen de Amerikaanse sancties betreuren en dat Moskou zich beraadt op tegenstappen. "Deze stappen van een regering die nog drie weken te gaan heeft zijn gericht op twee dingen: het verder beschadigen van de Russisch-Amerikaanse relatie die toch al op een dieptepunt is en de buitenlandse politiek ondermijnen van de komende president."

De voorzitter van de buitenlandcommissie van de Federatieraad, het Russische Hogerhuis, gaat nog verder: die spreekt van "de laatste stuiptrekkingen van een stel politieke lijken."

FBI-rapport

De stappen tegen Rusland gelden als de zwaarste maatregel die de VS ooit heeft genomen tegen een staat in verband met een computeraanval. In Washington wordt nu met spanning afgewacht wat president Trump zal doen na zijn beëdiging op 20 januari. De Russen zinspelen er al op dat hij de maatregelen weer ongedaan zal maken.

Trump betwijfelt openlijk dat de Russen achter het hacken zitten en suggereert juist dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet te vertrouwen zijn. Door de nu aangekondigde sancties ongedaan te maken zou hij afstand moeten nemen van de conclusies van zijn eigen diensten.

De FBI heeft zijn rapport over de kwestie al vrijgegeven, onder de omineuze titel Grizzly Steppe. De inlichtingendienst NSA heeft de zaak afgelopen tijd onderzocht, wat waarschijnlijk betekent dat een deel van de informatie geheim zal blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl