President Poetin van Rusland
NOS NieuwsAangepast

Poetin ziet af van uitzetting Amerikanen

De Russische president Poetin ziet af van de uitzetting van 35 Amerikaanse diplomaten. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken wilde hen uitwijzen als reactie op het Amerikaanse besluit om 35 Russische diplomaten het land uit te sturen, maar Poetin ziet daarvan af.

De president wil afwachten wat de nieuwe Amerikaanse president Trump gaat doen. Tot die op 20 januari is beëdigd, wordt er niemand uitgezet, zegt Poetin. Hij voegt eraan toe dat hij het jammer vindt dat president Obama zijn ambtstermijn "op deze manier" afsluit.

Washington besloot gisteravond om 35 Russische diplomaten uit te zetten vanwege hacks bij de Democratische Partij van de VS. De Russen hebben 72 uur de tijd gekregen om hun spullen te pakken. Ook neemt de VS strafmaatregelen tegen twee geheime diensten van Rusland, de inlichtingendienst FSB en de militaire dienst GRU.

'R.I.P.'

Rusland reageerde woedend op het besluit. Volgens Moskou wordt de toch al slechte relatie tussen Rusland en de VS verder beschadigd. Premier Medvedev vindt het net als Poetin "triest" dat president Obama zijn ambtstermijn met dit besluit beëindigt. "R.I.P.", twitterde hij.

Poetin had wel wat vriendelijke woorden over voor zijn Amerikaanse collega. "Ik wens hem en zijn familie een gelukkig nieuwjaar", schreef hij in een verklaring.

Verder heeft Poetin de kinderen van Amerikaanse diplomaten in Rusland uitgenodigd om de kerstboom in het Kremlin te bekijken. De Russen vieren pas op 7 en 8 januari Kerst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl