NOS
NOS NieuwsAangepast

IS publiceert video van vermoedelijke Berlijn-dader Amri

Het aan Islamitische Staat gelieerde persbureau Amaq heeft een video gepubliceerd van Anis Amri, de vermoedelijke pleger van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De 24-jarige Tunesiër, die vannacht werd doodgeschoten door de Italiaanse politie, zweert erin trouw aan IS-leider Baghdadi.

Amri roept aanhangers van IS op om wraak te nemen op "kruisvaarders" die moslims bombarderen. 'Kruisvaarders' is een term die IS'ers vaker gebruiken voor hun westerse tegenstanders.

In een verklaring bevestigt IS ook dat Amri degene was die de aanslag in Berlijn pleegde. De verantwoordelijkheid voor de aanslag op de kerstmarkt was al opgeëist door IS, maar er waren nog geen bewijzen van banden tussen Amri en de terroristische organisatie.

Deel uit videoboodschap Amri

Amri heeft de video opgenomen op de Kieler Brücke in Berlijn. Onduidelijk is wanneer hij dat deed, maar gezien de groene omgeving is de video niet van heel recente datum.

De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de contacten van Amri in radicaal-islamitische kringen, zei het Openbaar Ministerie vanmiddag op een persconferentie naar aanleiding van zijn dood. Zo wordt onderzocht of hij hulp heeft gehad bij zijn vlucht of bij de aanslag zelf, die twaalf levens eiste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl