Merkel sprak de pers toe op haar kanselarij
NOS NieuwsAangepast

Merkel wil Tunesiërs sneller uitzetten

Duitsland wil uitgeprocedeerde Tunesische asielzoekers sneller kunnen uitzetten. Bondskanselier Merkel heeft daarover gebeld met de Tunesische president Essebsi, zei ze op een persconferentie naar aanleiding van de dood van de Tunesische terreurverdachte Anis Amri.

Duitsland probeerde Amri het afgelopen jaar uit te zetten naar zijn land van herkomst, maar Tunesië werkte niet mee omdat hij niet de juiste papieren had. Vervolgens bleef de geradicaliseerde moslim rondzwerven in Duitsland. Afgelopen maandag was hij hoogstwaarschijnlijk degene die in Berlijn in een vrachtwagen een bloedbad aanrichtte op een kerstmarkt.

"We hebben dit jaar al vooruitgang geboekt op het gebied van uitgeprocedeerde Tunesische asielzoekers", zei Merkel. "Maar ik heb de president gezegd dat we het proces van terugsturen moeten versnellen en het aantal terugkeerders moeten verhogen."

Merkel: we gaan noodzakelijke maatregelen nemen

Merkel bedankte de Italiaanse autoriteiten voor het uitschakelen van Amri, die vannacht in een voorstad van Milaan werd doodgeschoten door de politie. "Het acute gevaar is nu voorbij, maar de dreiging van terrorisme duurt voort", zei ze.

De bondskanselier benadrukte, net als het OM vanmiddag, dat het onderzoek naar de achtergrond van de aanslag in Berlijn niet voorbij is. "Als er verdere schuldigen of handlangers zijn, zullen we hen berechten."

160.000 probleemgevallen

"Ze is opgelucht dat deze gevaarlijke man er niet meer is", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Maar ze wijst er ook op dat het hiermee niet klaar is: ze zoeken nu nog naar het netwerk rondom Amri. Naar de mensen die hem vooraf hebben geholpen met de aanslag. Het onderzoek gaat dus op volle kracht door."

Het probleem met uitgeprocedeerde asielzoekers is groot in Duitsland, zegt Van de Hulsbeek. "Er zijn hier 160.000 asielzoekers die om verschillende redenen niet uitgezet kunnen worden. Vaak is dat omdat ze geen papieren hebben, zoals ook bij Amri het geval was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl