AFP
NOS NieuwsAangepast

Berlijn-verdachte Anis Amri doodgeschoten in Italië

De hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn is doodgeschoten in een voorstad van Milaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd op een persconferentie. De politie schoot Anis Amri dood.

Amri werd vannacht rond 03.00 uur aangehouden bij een routinecontrole op een stationsplein. Hij gedroeg zich verdacht. Toen twee agenten hem vroegen om zijn papieren, trok hij een pistool en schoot hij een van hen in de schouder. In het vuurgevecht dat daarop volgde, kwam hij om.

Minister Minniti zei dat er "geen enkele twijfel" is dat het gaat om Amri. Hij prees de betrokken agenten uitvoerig. De beschoten agent is gewond, maar niet in levensgevaar.

Persconferentie Italiaanse minister na doden aanslagpleger Berlijn

De identiteit van Amri is bevestigd op basis van vingerafdrukken die in handen waren van de Duitse autoriteiten, zei het Openbaar Ministerie in Duitsland vanmiddag op een persconferentie. Die vingerafdrukken waren gevonden in de vrachtwagen waarmee de aanslagpleger maandagavond inreed op een menigte op een kerstmarkt.

De Duitse autoriteiten willen gedurende het onderzoek niet reageren op de vraag of het een verrassing was dat Amri in Milaan opdook. Het onderzoek richt zich nu op de contacten van Amri. Daartoe wordt onder meer zijn mobieltje doorgelicht.

"Het is nu heel belangrijk dat we erachter komen of er een netwerk van medeplichtigen was", zei de aanklager. "Of er vrienden waren die de verdachte hebben geholpen bij het voorbereiden en plegen van de aanslag en bij zijn vlucht."

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet ingaan op de vraag welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen om te voorkomen dat Amri de grens kon oversteken. "U kunt er in het algemeen van uitgaan dat er na zo'n aanslag allerlei maatregelen worden bekeken. Natuurlijk wordt er versterking opgeroepen. Soms is dat zichtbaar, soms niet."

Klopjacht

Naar de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is dagen gezocht. Woensdag werd de naam van Amri vrijgegeven, een 24-jarige Tunesiër die radicaal-islamitische sympathieën had.

De Italiaanse minister Minniti zei dat Amri de afgelopen dagen "door een groot deel van Europa" heeft gereisd. Volgens Italiaanse media had hij vannacht een treinkaartje bij zich uit de Franse stad Chambéry, dicht bij de Italiaanse grens.

Gisteravond meldde de Duitse politie op basis van bewakingsbeelden dat Amri een paar uur na de aanslag nog in Berlijn was, maar dat was onterecht, zei de Berlijnse politiechef vanmiddag. De man op de betreffende beelden, bij een salafistische moskee, bleek een ander te zijn.

Aanslagpleger Berlijn gedood bij Milaan

Bij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn kwamen maandagavond twaalf mensen om, inclusief de Poolse chauffeur wiens truck de dader had gekaapt. Die had hij doodgeschoten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door IS. De terroristische organisatie noemde de dader "een soldaat van Islamitische Staat".

Amri heeft een verleden in Italië. Het is het land waar hij enkele jaren geleden terechtkwam toen hij op een boot zijn vaderland Tunesië verliet. Tussen 2011 en 2015 zat hij er gevangen vanwege brandstichting in het opvangcentrum op het eiland Lampedusa. Na zijn vrijlating ging hij naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl