Rutte sluit deal met EU over Oekraïneverdrag
Premier Rutte heeft in Brussel een akkoord bereikt over een aanvulling op het Oekraïneverdrag. Met die aanpassing wil Rutte het verdrag, waar Nederland in een referendum tegen stemde, alsnog ratificeren.
De Europese regeringsleiders zijn na anderhalf uur vergaderen akkoord gegaan met de Nederlandse wens om extra afspraken te maken over Oekraïne.
Opstapje
Afgesproken is dat het verdrag voor Oekraïne niet automatisch een opstapje is naar lidmaatschap van de Europese Unie. Verder behelst het verdrag geen militaire samenwerking en betekent het ook niet dat werknemers uit Oekraïne nu makkelijk in de EU kunnen gaan werken.
Met de Oekraïners is ook afgesproken dat ze werk maken van de bestrijding van de corruptie.
Rutte benadrukte in Brussel dat de onderhandelingen met de andere landen niet makkelijk zijn geweest, en ook niet leuk. Hij voegde eraan toe dat het uitgangspunt voor het associatieverdrag is dat Europa een front moet vormen tegen de destabiliserende acties van Rusland.
Hij wees daarbij onder meer op de verovering van de Krim door Rusland in 2014.
Morgen bespreekt Rutte het verdrag in de ministerraad. Daarna gaat het als het aan Rutte ligt snel naar de Raad van State voor advies en daarna naar de Tweede en Eerste Kamer. Rutte zegt dat hij zijn uiterste best gaat doen om het verdrag in het parlement geaccepteerd te krijgen, maar dat het zeer moeilijk zal worden.
Rutte zei verder dat hij zich realiseert dat niet iedereen blij is met deze uitkomst, aangezien een meerderheid van de Nederlanders in een referendum nee heeft gezegd tegen het associatieverdrag. "Er zullen altijd mensen zijn die nee blijven zeggen". Maar de premier wil naar eigen zeggen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid. Veiligheid en stabiliteit wegen voor hem zwaarder.