ANP

"Dit is echt Nederland proberen blij te maken met een dode mus." Thierry Baudet kan er kort over zijn. De initiatiefnemer van het Oekraïnereferendum vindt het maar niets dat premier Rutte een deal heeft gesloten in Brussel over het associatieverdrag met Oekraïne.

Rutte heeft afgesproken dat er een aanvulling komt op het verdrag. Maar zo'n bijlage is volgens Baudet een onzinnig idee: "Er zullen nu gewoon allerlei mechanismen uit dat verdrag in gang gezet worden."

Halfslachtig

Ook Jan Roos, die met GeenPeil campagne voerde tegen het verdrag, is er niet over te spreken. Hij vindt dat Rutte geen gehoor heeft gegeven aan de wens van de stemmers.

"61 procent van de Nederlanders die zijn komen opdagen heeft 'nee' gezegd. Die hebben niet gezegd: dit zijn de punten die we graag aangepast zien", zegt Roos. "Ze hebben gezegd: we willen geen associatieverdrag. Rutte heeft hiermee een halfslachtige manier gevonden om zijn verhaal goed te praten."

Bart Nijman, een andere initiatiefnemer van het referendum, zegt dat de verklaring juridisch onhoudbaar is. Er verandert volgens hem inhoudelijk helemaal niets aan het verdrag.

"Rutte denkt hiermee aan de nee-stemmers tegemoet gekomen te zijn", schrijft hij op GeenStijl. "Tot zover uw premier. En uw democratie."

'Dit kan niet'

In Spijkenisse, waar het nee-kamp bijna 80 procent van de stemmen kreeg bij het referendum, reageren mensen wisselend op de oplossing van het kabinet. Sommigen voelen zich bekocht, maar anderen begrijpen het wel.

Spijkenisse stemde tegen: dan heb je een uitslag en dan hou je je daar niet aan...

"Wat heeft het voor nut om een referendum te organiseren, als je uiteindelijk toch kiest voor je eigen gedachten en niet het Nederlandse volk?", zegt een man tegen verslaggever Kees van Dam. Een andere man sluit zich bij hem aan: "Eerst vraag je aan mensen wat ze willen. En dan heb je een uitslag, en dan ga je je er niet aan houden. Dat kan niet."

STER reclame