Parijs in de smog
NOS NieuwsAangepast

Helft van de auto's mag de weg niet op in Parijs vanwege smog

In Parijs en 22 omliggende gemeenten mogen vandaag alleen auto's de weg op met een kenteken dat eindigt op een oneven nummer. Het is de tweede opeenvolgende dag dat deze uitzonderlijke maatregel wordt genomen, vanwege de uitzonderlijke luchtvervuiling in de Franse metropool.

Gisteren mochten alleen auto's rijden met een even kentekennummer. Het is pas de vierde maal in twintig jaar dat de maatregel is genomen. Het is nog niet duidelijk of ook morgen de helft van de auto's stil moet blijven staan.

Tijdens de autoluwe dagen is het openbaar vervoer in Parijs gratis. De politie houdt extra controles om de maatregel te handhaven.

Wintersmog

Het windstille en heldere weer in de regio heeft in de stad en de gebieden eromheen geleid tot zogeheten wintersmog. Dat betekent dat er veel fijnstof en zwaveldioxide in de lucht zweeft, dat met name afkomstig is uit dieselauto's.

Het niveau ligt volgens Franse media al een week boven de 80 microgram per kubieke meter. Dat wordt door de autoriteiten gezien als gevaarlijk voor de gezondheid.

De luchtvervuiling kan bij mensen leiden tot ademhalingsproblemen en het vergroot het risico op hart- en vaatziekten en op longaandoeningen.

Ook in andere steden

Het autoverkeer – met name dieselvoertuigen – is de grootste veroorzaker van deze smog, en zorgt ook in andere wereldsteden voor problemen. Zo had vorige maand de Indiase hoofdstad New Delhi te maken met de ergste luchtvervuiling in 20 jaar.

Vorige week besloten de burgemeesters van Parijs, Mexico-Stad, Madrid en Athene vanaf 2025 alle dieselauto's uit hun stad te weren.

Eerder dit jaar besloten de autoriteiten in Mexico-Stad om auto's te weren tegen de luchtvervuiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl