Rook uit een auto-uitlaat
NOS Nieuws

Diesel op termijn geweerd uit vier wereldsteden

De burgemeesters van Parijs, Mexico-Stad, Madrid en Athene willen vanaf 2025 dieselauto's weren uit hun stad. Dat spraken ze af bij een tweejaarlijks internationaal overleg in Mexico waarbij de burgemeesters van ruim 40 steden aanwezig waren.

Om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren, willen de burgemeesters inwoners en bezoekers stimuleren om schonere voertuigen te gebruiken of te lopen.

Parijs heeft al stappen ondernomen om dieselgebruik in te perken. Voertuigen van voor 1997 mogen de stad niet in. De beperkingen op diesel worden er de komende jaren strenger.

Broeikasgassen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO brengt jaarlijks ongeveer drie miljoen sterfgevallen in verband met luchtvervuiling.

Met de maatregelen willen de burgemeesters niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook iets doen tegen de opwarming van de aarde. "Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in onze steden, wordt de lucht schoner en worden onze kinderen, grootouders en buren gezonder", zei burgemeester Carmena van Madrid bij de bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl