Politie patrouilleert in verontreinigd New Delhi
NOS NieuwsAangepast

Ergste smog in New Delhi in bijna 20 jaar

De Indiase hoofdstad New Delhi heeft te maken met de ernstigste vorm van luchtverontreiniging in bijna 20 jaar. Honderdduizenden schoolkinderen bleven noodgedwongen thuis en duizenden werknemers meldden zich ziek. De gezondheidsautoriteit adviseert mensen thuis te blijven en zo mogelijk vanuit huis te werken.

De regionale regering overweegt onder andere opnieuw schema's op te stellen om het autogebruik in de stad te beperken. In de vorige winter mochten beurtelings auto's met even en oneven kentekens de straat op.

De hoeveelheid fijnstof overschrijdt op sommige plaatsen de maximale norm met de factor 30. Sommige straten zijn gehuld in rook. De vervuiling wordt veroorzaakt door rook die ontstaat door het verbranden van afval, vuurwerk van het hindoefestival Divali, stofwolken van bouwplaatsen en uitlaatgassen. Voor winkels die mond- en neuskapjes verkopen, staan lange rijen.

In sommige straten van New Delhi zie je geen hand voor ogen door smog

Kinderen worden het hardst getroffen. In ziekenhuizen liggen er velen met ademhalingsproblemen, astma, longontsteking of bronchitis.

Volgens werkgevers hebben tussen de 5 en 10 procent van de werkenden in New Delhi zich in de afgelopen week ziek gemeld. De luchtvervuiling is volgens de bedrijven een economische bedreiging voor India.

Een bezoek van de Britse premier May aan New Delhi gaat door zoals gepland. Een Britse diplomaat ter plekke wilde niets over de luchtvervuiling zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl