Op sommige dagen is de Eiffeltoren amper te zien vanwege de smog
NOS Nieuws

Fijnstof kost Parijzenaars mogelijk half levensjaar

De lucht in Parijs is sterk vervuild en dat brengt ernstige gevaren voor de gezondheid met zich mee. Dat blijkt uit een studie van onder meer het CNRS, de grootste Franse overheidsorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek.

De afgelopen 18 maanden werden er metingen gedaan door de 'Ballon van Parijs', een 35 meter hoge ballon boven het vijftiende arrondissement.

Meeroken

Het zwevende laboratorium deed vorig jaar op 13 december een recordmeting; de teller eindigde toen, na achttien uur meten, op 6 miljoen fijnstofdeeltjes per liter. De schade daarvan staat volgens onderzoekers gelijk aan het passief meeroken van acht sigaretten in een ruimte van 20 vierkante meter.

De zorgen om de gezondheid van de inwoners nemen toe: de slechte luchtkwaliteit vergroot het risico op onder meer hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en longkanker. Onderzoek van het Franse Instituut voor de Volksgezondheid toont zelfs aan dat de levensverwachting in Parijs met zes maanden afneemt.

De gemeente erkent de problemen en presenteert in de komende weken een "alomvattend plan" om de luchtvervuiling te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl